Само богатите ще пътуват извън Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3298

Снимка: iStock
Авиокомпаниите на Острова отхвърлиха плана на британското правителството за рестартиране на пътуванията в чужбина. Те смятат, че скъпите задължителни тестове за коронавирус ще направят ваканциите и семейните посещения непосилни за всички, освен за богатите.

Според новите изисквания дори британците, които пътуват до нискорисковите “зелени” страни, трябва да се подложат на PCR тест, щом се завърнат в Обединеното кралство. Всеки тест струва около 120 паунда, оскъпявайки с 480 паунда цената на пътуването за четиричленно семейство, пише CNN Business.

Пътуванията от Обединеното кралство са забранени от месеци, с изключение на хора, пътуващи по неотложни причини. Те могат да се възобновят на 17 май по специален ред, определен от правителството. “Настояването за скъпо и ненужно PCR тестване, а не за бързо тестване – дори за нискорискови държави – ще създаде неустойчива тежест за пътниците, което ще направи пътуването нежизнеспособно и непосилно за много хора”, казва Тим Алдърслейд, изпълнителен директор на Airlines UK, която представлява превозвачи като British Airways, EasyJet и Virgin Atlantic.

“Това е допълнителна пречка за индустрия, която е на колене”, изтъква ръководителят. Най-голямата британска авиокомпания EasyJet призова премиера Борис Джонсън да преразгледа плана, който задължава хората да се карантинират у дома за 10 дни след завръщането си от среднорискова държава или да прекарат 10 дни в хотел, ако са пътували до някоя от най-рисковите дестинации в “червената” зона.

Пътуващите до дестинации, които попадат във всяка от трите категории, ще трябва да си направят два PCR теста след завръщането си на Острова. “Рискуваме да се върнем към миналото и полетите да бъдат само за богатите”, предупреди изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен в изявление. “Изключително разочароващо е, че работната група не постигна това, което премиерът заяви, че трябва да постигнат, като направят пътуването гъвкаво и достъпно”, отбеляза Лундгрен.

Изпълнителният директор на Virgin Atlantic Шай Вайс заяви, че пътуванията до и от “зелените” страни трябва да бъдат свободни и да не изискват тестване. Изискванията за тестване и карантина могат да откажат много британци да пътуват в чужбина, което означава второ поредно лято без бързите и евтини почивки в Испания, Португалия, Италия и Гърция, които до голяма степен замениха вътрешните пътувания през последните десетилетия.

Британското правителство ще съобщи официалната дата за рестарт на пътуванията в чужбина, както и кои държави попадат във всяка от рисковите категории едва в началото на май. Туристическите компании обаче се оплакаха, че пътната карта на правителството не дава достатъчно яснота за техния бизнес или клиенти.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!