Няма държава, човешкият живот не струва нищо

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
349

Случващото се през последните седмици в българското общество показва разпада не само на обществените нрави и сигурност, но и направо на държавността.

Прокурори и полицейски началници пускат доказан убиец на свобода, в резултат на което той извършва ново убийство, този път на двама души. И трите му жертви са млади хора. В Стара Загора един самозабравил се нерез обезобразява млада жена с макетно ножче, чудовищните 400 рани му се струват недостатъчни, затова я и остригва, за да бъде унижението ѝ пълно. И отново нищо, съдът отчита случилото се като лека телесна повреда и го освобождава, цял месец никой не предприема нищо, докато избухва скандалът и чак тогава го прибират полицаите. Съдийката напоително обяснява как е постъпила според закона, и без чувство за вина се кипри пред телевизионните камери. А колегите ѝ я защитават като същински матросовци. В Цалапица е убит млад мъж, цяла нощ разкарват тялото му нагоре-надолу, записват ги всички камери в селото. Погребват го нелегално, убиецът се укрива в чужбина, а съучастниците близнаци се спотайват, сякаш нищо не е било.

Докъде стигнахме. Човешкият живот не струва нищо. Ако караш колата си и се появи някое животинче, инстинктивно натискаш спирачките, за да съхраниш живота му. А в същото време човекоподобни индивиди отнемат човешки живот, без да им мигне окото.

Или пък се гаврят и обезобразяват човешко същество, защото не им върви по гайдата. Ама то обезобразеното момиче не му била чиста работата, то не е станало случайно това с нея. Има и такива разсъждения по медиите. Каквато и да е била, с каквото и да се е занимавала, колкото и любовници да е имала, тя е живо човешко същество. Никой няма право да я тормози, обезобразява, санкционира. Ама на любовна основа да посягаш, обезобразяваш, унижаваш, това е престъпление. И в това падение наравно участват полицаи, следователи, прокурор, съдийски състав. Да, ето затова има разпад на държавността, защото тези хора олицетворяват закона, а те бездействат и нехаят. Как обикновеният човек да има вяра, да е спокоен, като държава явно няма. И това падение на органите е не по-малко страшно от самите престъпления. Защото отнема вярата на българина в справедливостта и държавността.

Атанас Велчев, София
retro.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!