Съд в Лондон: Британската схема за уседналост на граждани на ЕС след Брекзит е незаконна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
366

Схемата на британското правителство за уседналост на граждани на Европейския съюз след Брекзит е незаконна, постанови Върховният съд на Лондон в сряда, предаде “Ройтерс”.

Независимият орган за наблюдение (IMA), финансиран от правителството орган за надзор над правата на гражданите, предприе действия срещу Министерството на вътрешните работи с аргумента, че Великобритания нарушава споразумението си за оттегляне с Европейския съюз, като изисква от гражданите на ЕС да кандидатстват повторно за правото да живеят и работят в Обединеното кралство.

Адвокатите на IMA твърдяха по време на изслушване миналия месец, че схемата незаконно изисква гражданите на ЕС да подадат второ заявление, след като им е било разрешено да останат в Обединеното кралство, или ще загубят правото си на пребиваване.

Гражданите на Евросъюза и членовете на техните семейства, които не са получили право на постоянно пребиваване преди края на 2020 г., могат да получат ограничено разрешение за влизане и оставане в Обединеното кралство за пет години, известно като “временен статут на уседналост”.

Робърт Палмър, представляващ IMA, каза, че онези, които не са подали ново заявление в рамките на пет години след получаване на временен статут на уседналост, “автоматично ще загубят правото си на пребиваване в Обединеното кралство”.

Той твърди, че този аспект от схемата на ЕС за уседналост – и подобна схема за граждани от страните от Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия – е “несъвместим със споразумението за оттегляне”.

Съдия Питър Лейн постанови, че тълкуването на споразумението за оттегляне от британското правителство е погрешно и схемата за уседналост е незаконна. Той даде разрешение на Министерството на вътрешните работи да обжалва решението му.

Главният изпълнителен директор на IMA Катрин Чембърлейн каза в изявление: “Доволна съм, че съдията призна значителното въздействие, което този проблем може да има върху живота и средствата на граждани с предварителен статут на уседналост в Обединеното кралство.”

Зам.-министърът на вътрешните работи Саймън Мъри каза в изявление: “Гражданите на ЕС са наши приятели и съседи и ние приемаме задълженията си да гарантираме правата им в Обединеното кралство много сериозно.” “Разочаровани сме от това решение, което възнамеряваме да обжалваме”, допълни той.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!