Рязък скок на домашно насилие по време на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

България се е вписала в тъжната световна статистика с 9 убити жени само в рамките на 2 месеца при първото затваряне заради СOVID-19

Снимка: Shutterstock
Случаите на домашно насилие са се увеличили рязко в световен мащаб по време на пандемията от коронавирус. А Великобритания предлага да окаже помощ на България в превенцията и борбата срещу домашното насилие, заяви посланикът на Обединеното кралство у нас Роб Диксън.

Посланик Диксън призова за спешни мерки пред БНР:

„И ако не бъде оспорено, ще продължи, след като тази криза отмине. Фондът на ООН за населението изчислява, че ще има 15 милиона повече случаи на домашно насилие за всеки 3 месеца карантина. Най-маргинализираните хора вероятно ще бъдат най-силно засегнати“.

Омбудсманът Диана Ковачева изрази съжаление, че България се е вписала в тъжната световна статистика с 9 убити жени само в рамките на 2 месеца при първото затваряне заради СOVID-19.

Затова тя предлага пакет от мерки за преодоляване на проблема – личните лекари да бъдат задължени да съобщават, когото установят белези на насилие, във всички областни градове да бъдат открити кризисни центрове за жертвите, а насилниците да бъдат задължени да посещават терапия за контролиране на гнева и агресията.

Ковачева настоя и за спешно приемане на законови промени, така че да отпадне изискването за 3 сигнала срещу насилника, за да бъде наказан.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!