Руски изтребител е изстрелял две ракети по британски разузнавателен самолет над Черно море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
324

“Той се възмути и напсува колегата си, когато изстреля първата ракета“, твърди BBC

Руски пилот, в нашумял инцидент в района на Черно море миналата година, се е опитал да свали разузнавателен самолет на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, вярвайки, че има разрешение да атакува целта, съобщи, твърдейки, че са получили “нови данни“ относно инцидента отпреди около една година.

Пилот на изтребител от руските въздушно-космически сили изстреля две ракети, “първата от които пропусна, а не е излязла от строя, както се твърдеше по това време“, отбелязва британската информационна служба.
Русия обяви, че инцидентът от миналия септември е бил причинен от “техническа неизправност“. Министерството на отбраната на Обединеното кралство публично прие руското обяснение.

Но сега трима високопоставени западни източника от сферата на отбраната, запознати с инцидента, казват пред BBC, че руските комуникации, прихванати от разузнавателния самолет RC-135 Rivet Joint, са напълно различни от официалната версия.

Британският самолет с екипаж до 30 души е изпълнявал мисия за наблюдение над Черно море в международното въздушно пространство на 29 септември 2022 г., когато се сблъсква с два руски изтребителя Су-27. Прихванатите съобщения показват, че един от руските пилоти е смятал, че е получил разрешение да атакува британския самолет след противоречива команда от руска наземна станция. Вторият руски пилот обаче не направи това.

“Той се възмути и напсува колегата си, когато изстреля първата ракета“, твърди BBC.

Самолетът Rivet Joint е оборудван със сензори за прихващане на комуникации. Екипажът на Кралските военновъздушни сили може да е чул руските пилоти да говорят по радиото.

В отговор на тези “нови разкрития“, говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство беше уклончив:

“Нашето намерение винаги е било да защитим сигурността на нашите операции, да избегнем ненужната ескалация и да информираме обществеността и международната общност“.

Когато два руски Су-27 се приближават до разузнавателния самолет на Кралските ВВС, те получават съобщение от контролера на наземната станция. Западен източник казва пред BBC, че са получили следните думи:

“Имаш цел“.

Един от руските пилоти тълкува тази двусмислена команда като разрешение за атака. В резултат на това, според събеседниците на британското издание, руският пилот е изстрелял ракета въздух-въздух, която е изстреляна успешно, но не е достигнала целта.

“Това беше пропуск, а не неизправност“, казват те.

Източниците твърдят пред BBC, че между двамата руски пилоти е “възникнал спор”. Пилотът на втория Су-27 не смятал, че е получил разрешение да стреля и “ругал другаря си, възмутено го питал какво прави“. Въпреки това първият пилот все пак изстрелва друга ракета. Но тя “просто падна от крилото на изтребителя, което показва, че оръжието или е дефектно, или изстрелването е прекратено“.

Три седмици по-късно правителството на Обединеното кралство потвърди инцидента след обяснение от руското министерство на отбраната, което го нарече “техническа повреда“.

В изявление пред членовете на британския парламент на 20 октомври тогавашният министър на отбраната Бен Уолъс нарече инцидента “потенциално опасна среща“. Но той прие руското обяснение, като каза:

“Не вярваме, че този инцидент е умишлена ескалация от страна на руснаците и нашият анализ е съгласен, че се дължи на неизправност“.

Както посочи Уолъс по това време, двата руски Су-27 “са влезли във взаимодействие“ с британския RC-135 Rivet Joint и един от изтребителите е изстрелял ракета близо до разузнавателния самолет, но извън линията на видимост.

Източник: Фокус/ВВС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!