Румъния се превъоръжава – стелт изтребители F-35 и нови подводници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
69

Ген. Петреску: Ще обсъждаме цената, когато САЩ ни отговорят

Началникът на Генералния щаб на отбраната на Румъния генерал Даниел Петреску заяви днес, че времевият хоризонт за покупката на самолети F-35 за румънските военновъздушни сили е след 2030 г., а цената, ще бъде обсъждана, след като бъде получен отговор от Съединените щати, съобщава телевизия “Диджи” 24.

“Знаем, че е необходим дълъг период от време, за да се въведе в експлоатация подобен капацитет. Това, което си поставяме като задача, е да започнем сега и в перспективата на 2030-те години, тогава, когато самолетите F-16, които имаме на въоръжение, изчерпят ресурсите си, да можем да преминем към новия тип самолети”, заяви ген. Петреску.

“Що се отнася до цената, наличността и т.н., ще обсъждаме това в момента, в който имаме отговор от американска страна”, добави той.

Върховният съвет за национална отбрана одобри вчера снабдяването на румънските военновъздушни сили с изтребители от пето поколение F-35.
“Вчерашното решение е изключителна новина и за военновъздушните сили, но и за цялата армия на Румъния. Това означава, че сме получили одобрението за начина, по който предстои да извършим този процес на въоръжаване със самолети F-35 и че имаме твърд избор за снабдяване на военновъздушните сили с тези самолети от пето поколение. Следва процесът на покупка”, заяви началникът на Генералния щаб.

Той добави, че ще бъде изпратено писмо с искане до Съединените щати за цената и наличността на тези самолети, ще се подготвят необходимите документи, ще бъде поискано одобрението от парламента, след което ще бъде реализиран договорът.

“Имаме опита с оперативния капацитет на първата ескадрила F-16”, добави Петреску.
Цената на един изтребител F-35 е възлизала през юли 2021 г. на около 80 милиона долара, без поддръжка, боеприпаси и допълнително оборудване. Самолетите се произвеждат от американската компания “Локхийд Мартин”.

Превъоръжаването на румънската армия продължава с придобиването на нови подводници, съобщава “Дифенс Румъния”.

Военното министерство очаква предварителното решение на парламента за започване на съответните процедури по отпускане на средства към няколко програми за модернизация, предназначени за румънските военноморски сили.

Сред проектите е програмата за придобиване на “Подводници срещу надводни и подводни заплахи”.

Друга инициатива на ВМС, посочена в документа, е придобиването на кораби тип “миночистачи”. Същевременно ще бъдат модернизирани наличните ракетни катери.

Що се отнася до придобиването на подводници, министерството на отбрана посочва: “Програмата за модернизация се състои в придобиването на бойни способности срещу надводни и подводни кораби. За целта е необходимо оборудване на румънските военноморски сили с кораби от подводен тип, за да се постигне ефективност в областта на разузнаването и събирането на информация на оперативно и стратегическо ниво. Едновременно с това се цели изпълнението на бойни действия срещу вражески кораби и подводници, включително унищожаване, неутрализиране и възпиране на вражеските военноморски сили…”.

Миналото лято Румъния подписа предварително споразумение с Франция за придобиване на поне две френски подводници от клас “Скорпен”. Прогнозната стойност на сделката е приблизително 500 млн. евро.

Източник: БТА, Ваня Накова, БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!