Румъния обяви 9 месеца „кредитна ваканция“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Очаква се мярката да бъде приета от кабинета утре

Снимка: Facebook профил Флорин Къцу
Министърът на финансите на Румъния Флорин Къцу съобщи в профила си във Facebook, че е постигнал съгласие с Националната банка и с банковата система да отложат плащанията на вноски по заеми за 9 месеца. Тази мярка ще важи за всички румънци, които искат отсрочка – както физически, така и юридически лица, предава Digi24.ro.

„Решението, което предложих на националната банка и банковата система, отчита няколко елемента. Тези, които искат да отложат вноските си, могат да го направят за период до 9 месеца. Това е срок, който обсъдихме с централната банка и банковата система. Предложението беше одобрено, ще видим дали това ще остане в наредбата“, каза Флорин Къцу.

Според него наредбата може да бъде приета на правителственото заседание в четвъртък.

„Обсъдихме и как граждани и фирми да поискат отлагането. Те ще изпратя писмено искане до банката онлайн. Има два етапа, един по телефона и след това писмено потвърден по имейл, така че банките да имат нещо писмено. Надявам се наредбата за утрешното изслушване да е готова. Ние не просто мислим за този 9-месечен период, а мислим да намерим решения след това “, каза Къцу.

Министърът на финансите също обяви актуализация на бюджета, която ще бъде направено следващата седмица, за да се осигурят необходимите пари за Министерството на здравеопазването.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!