Риши Сунак подложен на критики за 17-милиарден данъчен облекчителен пакет

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Риши Сунак представи 17-милиарден данъчен облекчителен пакет като основна част от манифеста на Консервативната партия, който веднага бе осъден като „неправдоподобен“ и основно облагодетелстващ по-богатите избиратели.

Политическата програма включва намаления на националните осигуровки и гербовия налог, по-високи прагове за детски надбавки и помощ за пенсионери. Лансирайки манифеста в Силвърстоун, Сунак призна трудностите в убеждаването на избирателите след ранното му заминаване от отбелязването на Деня на десанта миналата седмица.

„Не съм сляп за факта, че хората са разочаровани от нашата партия и от мен“, каза той. Според него, намалявайки данъците, те са партията на Маргарет Тачър и Найджъл Лоусън, за разлика от Лейбъристката партия, която не вярва в разумното управление на парите.

Сунак обеща 2-процентно намаление на националните осигуровки и постепенна отмяна на всички осигуровки за самонаети лица. Въпреки че някои депутати искаха по-смели политики, например премахване на данъка върху наследството, предложените намаления се добавят към други скъпи обещания, включително почти 6 милиарда лири годишно за увеличаване на разходите за отбрана до 2.5% от БВП.

Фискални мозъчни тръстове и Лейбъристката партия критикуваха източниците на финансиране за данъчните намаления и други разходи. Те посочват, че предложените спестявания са несигурни и неопределени, като например 12 милиарда лири годишно от съкращения на социалните помощи и 6 милиарда лири годишно от борба с укриването на данъци.

Рейчъл Рийвс, сянковият канцлер на Лейбъристката партия, каза, че Сунак „копира Лиз Тръс“ и рискува ново повишение на ипотечните лихви, което може да доведе до допълнителни 4,800 лири за ипотекарите за пет години.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!