Рецесията във Великобритания може вече да е приключила, казва шефът на Английската централна банка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
204

Рецесията във Великобритания може вече да е приключила и вече има “ясни знаци за подобрение”, каза управителят на Банката на Англия.

По исторически стандарти “това е най-слабата рецесия до момента”, каза Андрю Бейли пред депутатите.

Икономиката на Великобритания влезе в спад в края на 2023 г., показаха официални данни миналата седмица.

Въпреки това, Банката сигнализира във вторник, че няма вероятност за скорошно намаляване на лихвените проценти.

В петък, Офисът за национална статистика каза, че икономиката е намаляла с 0.3% между октомври и декември. Тя вече се беше свила в периода между юли и септември.

Великобритания се счита за в рецесия, ако не расте през две последователни тримесечия.

Но Бен Броудбент, заместник-управител на Банката на Англия, който отговаряше на въпросите на депутатите заедно с г-н Бейли, каза, че това определение за рецесия е “неполезно” и отбеляза, че други държави, като САЩ, я изчисляват по различен начин.

Депутатите настояваха пред представителите на Банката защо вече не намаляват лихвените проценти. Консервативният депутат Джон Барон каза, че икономиката е “в червено”.

Но Банката каза, че чака още доказателства в области като растежа на заплатите и броя на свободните работни места, за да покаже, че инфлацията – която измерва темпа на ценовите повишения – е навлязла решително в понижение.

Г-н Бейли посочи възможността инфлацията да бъде подпомогната от спад в цените на енергията. Се очаква в петък Ofgem, регулаторът на енергетиката, да намали ценовия таван на електроенергията и газа във Великобритания от април.

Но г-н Бейли каза, че докато това вероятно ще доведе до общо намаляване на инфлацията до целта на Банката на Англия от 2% през пролетта, през годината тя може отново да се повиши.

“Започваме да виждаме нещата да вървят в правилната посока”, каза той. “Трябва да видим повече доказателства за това… и това ще формира моя вот за напред.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!