Рекорден брой продажби на имоти на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
145

Поскъпване от 15% на жилищата във Великобритания идните 5 години

Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти във Великобритания отчете своеобразен рекорд тази Коледа – броят на новите предложения отчете ръст от 21% спрямо същия период на 2020 г. Това е най-високото някога достигано ниво, откакто специализираният сайт Rightmove води статистика.

В седмицата между Рождество Христово и Нова година сайтът е регистрирал максимална активност – търсенето е нараснало с 23% спрямо същия период година по-рано. „Коледа традиционно сигнализира за началото на повишена активност, тъй като хората изместват фокуса си от трапезата към това да обсъждат плановете си за 2022 г. Активността ще се засили още повече през януари, когато хората ще се върнат към рутинната си работа след Коледните и новогодишни празници“, казва директорът на отдел „Анализи“ на Rightmove Тим Банистер.

Бумът в активността е „обусловен от стабилното желание за движение напред“, казва Банистер и добавя, че ръстът в броя на новите жилища, пуснати за продажба на Коледа спрямо миналата година, сигнализира за появата на нова група продавачи – тези, които са решили да се преместят да живеят на ново място през 2022 г.“

Дефицитът на жилища поддържа бурният ръст на цените на жилищата на жилища навсякъде по света. На Острова за миналата година стойността на квадратен метър жилищна площ отчита ръст от 7.1% или до средни нива от 21 740 USD за последните 12 месеца. Средната цена на жилище е 327 219 USD, което рекордно високо ниво за страната, съгласно декемврийските данни на Zoopla. Прогнозите на анализаторите от Chestertons е, че цените на жилищата във Великобритания ще нараснат с 15% през идните 5 години. Експертите от Savills очакват темповете на поскъпване да се забавят през 2022 г.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!