Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
217

Документът за самоличност проправя път за британско гражданство

Снимка: Bloomberg

Рекорден брой граждани на Хонконг са подновили или кандидатствали за британски отвъдморски паспорт през миналата година на фона на антиправителствените протести и напрежението с Пекин, пише Bloomberg.

През 2019 г. са издадени 154 218 нови британски отвъдморски паспорта на граждани на Хонконг, което е осемкратен скок спрямо предходната година, пише South China Morning Post, цитиран от информационната агенция. Данните са на британското правителство.

Подновени са други 32 813 до края на юни тази година, което е вторият най-голям брой от 2006 г. насам.

Този документ за самоличност е продукт на края на британската колониална ера, създаден да признава жителите на Хонконг по това време като британски граждани в чужбина, въпреки че дава право на притежателите му да останат в страната за 6 месеца без друго разрешение.
През юли правителството на Обединеното кралство повиши статута на притежателите на британски отвъдморски паспорти в Хонконг, за да им предложи път към гражданство в отговор на решението на Китай да наложи закон за национална сигурност на специалния административен район.

Политическите вълнения накараха много жители на Хонконг да планират излизане от бившата британска колония в търсене на повече стабилност и свобода. Великобритания се превръща във все по-привлекателна дестинация с облекчаването на имиграционната политика спрямо притежателите на британски отвъдморски паспорти.

Брокерите на имоти в Лондон вече съобщават за увеличен интерес на купувачи от Хонконг, като запитванията към някои агенции отчитат 80% ръст.

В Хонконг има около 350 000 притежатели на такива паспорти. Още 2,5 млн. души отговарят на изискванията да получат такъв паспорт.

По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!