Ръстът на заплатите във Великобритания се забавя

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Показателят е ключов за решението на Банката на Англия дали да продължи с вдигането на лихвите

Снимка: Economy.bg

Заплатите във Великобритания са нараснали малко по-бавно през трите месеца до септември, след като се повишиха с рекордни темпове преди това, според официални данни, които ще оставят Bank of England нащрек за инфлационен натиск, коментира „Ройтерс“.

Доходите без бонусите са били със 7,7% по-високи от година по-рано през третото тримесечие, показват данните на Офиса за национална статистика (ONS), в съответствие с очакванията на икономистите в проучване на „Ройтерс“.

Данните представляват леко забавяне на растежа на редовното заплащане спрямо 7,9% в предишните два доклада на ONS, най-високото от началото на тази поредица от данни през 2001 г.

Икономиката на Великобритания е в стабилно състояние, тъй като дългият период от повишения на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (BoE) притиска домакинствата и бизнеса. Но работодателите все още се затрудняват да запълнят свободните работни места, след като много работници напуснаха пазара на труда по време на пандемията от коронавирус, като Брекзит също ограничи предлагането на кандидати.

BoE наблюдава ръста на заплатите, докато оценява какъв инфлационен натиск остава в британската икономика след повишаване на лихвените проценти 14 поредни пъти между декември 2021 г. и август тази година. Оттогава банката поддържа лихвите непроменени.

Заедно с бонусите, които обикновено са нестабилни, растежът на заплатите се забавя до 7,9% от 8,2% през трите месеца до август.

BoE заяви, че растежът на заплатите спада твърде бавно, за да обмисли намаляване на лихвените проценти, въпреки че също така каза, че неофициалните оценки за увеличенията на заплатите предполагат по-лек ръст в сравнение с данните на ONS.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!