Младите напускат Лондон заради високи наеми, предлагането на имоти е ограничено

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
71

Войните в наддаването и дългите опашки за наемане на жилище вече са обичайни

Около 48% от наемателите в 20-те си години, които са сменили квартирата си, са се преместили извън столицата тази година, сочат данни на компанията за недвижими имоти Hamptons.

Това се случва в момент, когато наемите рязко нарастват, като през септември са се увеличили с 16% на годишна база – увеличение, което изпреварва средния ръст от 9% в Европа. Това коментира Милен Симеонов в предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

Според Hamptons по-високите разходи карат все повече млади професионалисти, дори и на сравнително добре платени работни места, да напускат, което възобновява дългогодишна тенденция, която се беше променила при настъпването на Covid-19.
Съвкупност от фактори води до повишаване на наемите в града, включително повишените лихвени проценти, които вдигнаха разходите за ипотечни кредити за наемодателите и изкараха повече потенциални купувачи от пазара на недвижими имоти, създавайки по-голямо търсене на жилища под наем. Според британския сайт за наеми Spareroom през септември тази година на всеки шест души, които искат да наемат жилище, се е падало само по едно жилище – това е един от най-ограничените пазари в най-новата история. Войните в наддаването и дългите опашки за наемане на жилище станаха обичайни.

Все пак има признаци за известно намаляване на търсенето, тъй като все повече хора се преместват от града или в някои случаи решават да живеят при членове на семейството си. Според Националната статистическа служба на Великобритания броят на жителите, живеещи с родителите си в Обединеното кралство, се е увеличил с 15% през последното десетилетие.

С течение на времето влиянието на по-високите наеми вероятно ще превърне Лондон в по-малко разнообразен и по-стар град, казва Кристин Уайтхед, професор по жилищна икономика в Лондонското училище по икономика.

Разликата в разполагаемия доход между Лондон и средния за Обединеното кралство е най-високата, която някога е била по данни на Националната статистическа служба от 1997 г. насам. Средностатистическото лондонско домакинство разполага с 43% повече от средното за страната в сравнение с 22% преди повече от 25 години.

Класовата принадлежност оказва особено голямо влияние върху бъдещето на хората в Обединеното кралство, а в доклад на Goldman Sachs от миналата година подробно се описва как социалната мобилност в страната е по-лоша в сравнение с всички големи икономики в ЕС. Това засилва натиска върху компаниите да се справят с тези дисбаланси на работното място. Част от причините, поради които предприятията се затрудняват да се справят с този проблем, е липсата на данни. Според изследователската група Progress Together разбирането на вътрешните демографски данни е един от основните начини за справяне с проблема.
По публикацията работи: Анисия Иванова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!