Ръстът на цените на жилищата във Великобритания достигна 18-годишен връх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
287

Средната цена на жилищните имоти в страната вече е рекордните 265 312 паунда

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от 2004 г. насам през март, тъй като имотният пазар в страната продължава да не се вписва в по-широката криза на разходите за живот, предава Bloomberg.

Цените са се повишили с 14,3% спрямо година по-рано, с което средната цена е достигнала рекордните 265 312 паунда (348 400 долара), сочат данни на Nationwide Building Society. Само през март цените са се повишили с 1,1% спрямо февруари. Ръстовете на цените както на годишна, така и на месечна база са над очакванията на икономисти.

Британските жилища поскъпват осем поредни месеца и сега цените са с 21% над равнището им преди пандемията.

Макар някои анализатори да очакват ръстовете да се забавят през 2022 г., тъй като ускоряването на инфлацията и повишаването на лихвите свиват бюджетите, за момента покачването на цените не показва признаци на отслабване.

„Жилищният пазар запазва изненадваща инерция предвид нарастващия натиск върху бюджетите на домакинствата и стабилния ръст на лихвите по заемите“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide.

„Бумът на британския жилищен пазар продължава да не се вписва в насрещните ветрове за икономиката на фона на продължаващото търсене и ограниченото предлагане. Но очакваме сериозното свиване на доходите и повишаването на лихвите в крайна сметка да охладят цените през идните месеци“, казва Нирадж Шах, анализатор в Bloomberg Economics.

Последователните затваряния заради пандемията позволиха на купувачите на жилища да спестят пари, а затегнатият пазар на труда също допринася за процъфтяването на имотния пазар, отбелязва Nationwide. Икономисти на компанията считат, че домакинствата са натрупали спестявания за 190 млрд. паунда по време на пандемията, въпреки че средствата са съсредоточени сред по-възрастните и заможни домакинства.

Данни на Английската централна банка (АЦБ) показаха обаче, че одобрените ипотечни кредити и стойността на отпуснатото кредитиране са били по-слаби от очакванията миналия месец – първи признак, че пазарът може да е изгубил малко от инерцията си в последно време.

Цените на жилищата нарастваха в по-голямата част от пандемията, а данъчната ваканция и исторически ниските лихви също помогнаха за това.

Тези катализатори обаче бавно отшумяват, отбелязва Ройтерс.

„Все пак смятаме, че жилищният пазар вероятно ще се забави през идните тримесечия. Свиването на доходите на домакинствата вероятно ще се засили, тъй като се очаква инфлацията да продължи да се ускорява и може би да достигне двуцифрени изражения в идните тримесечия, ако глобалните цени на енергията останат високи“, отбелязва Гарднър.

„Освен това, ако трудовият пазар остане силен, АЦБ вероятно ще повиши още лихвите, което също ще забави пазара, ако повлияе на лихвите по ипотечните кредити“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!