Ръстът на британските продажби в сектора на услугите се забави до двегодишно дъно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Остава проблемът с намирането на персонал
Снимка: Архив Ройтерс

Британският сектор на услугите, който има водеща роля в икономиката на страната, отчита най-бавен растеж на продажбите от две години през последните три месеца на 2018 година, съобщи Британската търговска камара, цитирана от Ройтерс и БТА.

Много търговци на дребно съобщиха, че са имали затруднения в предколедния период, но днешните данни от най-голямото британско проучване на частния сектор подсказват по-широкомащабно забавяне сред компаниите, които разчитат на потребителските разходи.
Производителите също отчетоха по-слаб растеж на продажбите, а поръчките също се забавят преди излизането на Великобритания от ЕС на 29 март.

Британската икономика е в застой, каза генералният директор Британската търговска камара Адам Маршал.

Тъй като нямат яснота за търговските условия, с които ще се сблъскат след само два месеца, компаниите разбираемо се въздържат от разходи и взимането на големи решения за бъдещето си, допълни той.

Според Английската централна банка растежът на икономиката на страната се е забавил до 0,2 процента през последното тримесечие на 2018 година спрямо 0,6 процента предходните три месеца.

Проучването на Британската търговска камара е направено сред 6000 компании в периода 5 ноември – 26 ноември.

Публикуваното вчера проучване сред мениджърите по доставките в производствения сектор отчита неочаквано съживяване на растежа в този сектор. То обаче се дължи предимно на факта, че компаниите се стремят да натрупат запаси от стоки, за да се подсигурят, в случай че се стигне до забавяния на доставките по границите след евентуален Brexit без споразумение.

Въпреки притесненията около Brexit повечето компании, участвали в проучването на Британската търговска камара, посочват, че за тях е трудно да намерят персонал. Производителите отчитат най-големите си трудности в това отношение от началото на изготвянето на анкетата през 1989 година, а ситуацията в сектора на услугите леко се е подобрила спрямо максималните затруднения през третото тримесечие.

Британската търговска камара отново призова правителството да ограничи обхвата на рестрикциите за имиграцията след Brexit, след като независими консултанти по миграцията препоръчаха да не се допускат работници, заработващи по-малко от 30 000 британски лири (38 000 долара) годишно.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!