Юнкер: ЕС не се опитва да задържи Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
225

Председателят на ЕК следи внимателно действията на Доналд Тръмп по отношение на търговията
Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзита, за да се фокусира върху собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

„Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения“, заяви Юнкер в интервю за в. „Велт ам зонтаг“.

„Ние зачитаме резултатите от референдума“ за напускане на ЕС, подчерта той, цитиран от БТА.
Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира „и след това да ни кажете какво искате“.

„Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът“, подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. „Това е въпрос, който британците трябва да решат“, заяви той.

Освен това Юнкер заяви, че следи внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговията. „Вярвам му, докато спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята“, заяви председателят на ЕК, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.

Освен това Юнкер предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май, за да се гарантира, че това разделение няма да стане прекалено дълбоко. „Не трябва да намекваме, че популистите са прави. Те са просто шумни и нямат конкретни предложения за решаване на предизвикателствата на нашето време“.

Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер.

По статията работи: Надежда Бочева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!