Икономисти вещаят мрачно бъдеще за Острова със или без споразумение за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1743

Излизането на страната от ЕС ще бъде катастрофално за икономиката ѝ, става ясно от анкета на Financial Times

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Brexit преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи днес в. Financial Times, цитиран от ДПА.

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5%, „дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС“, според годишното проучване на Financial Times.
Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Brexit.

„Имайки предвид политическите сблъсъци (…). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?“, посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж.

Brexit ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон.

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението й с ЕС за Brexit и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg
Investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!