Арабска компания влиза в преговорите за дълговете на БТК

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
871

След китайската връзка в преговорите за дълговете на БТК и тези на собствениците й влизат араби.

Партньор на част от кредиторите на БТК – мецанин държателите, е базираната в Дубай „Огер телеком“ (Oger Telecom). Тя от своя страна е мажоритарен акционер в най-големия турски оператор „Тюрк телеком“, който преди години също имаше интерес към БТК.

Това става ясно от информация на специализираната компания за изследване на пазара на сливания и придобивания Mergermarket и китайското издание South China Morning Post. Информацията беше потвърдена и от два допълнителни независими източника.

От „Огер телеком“ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията пред „Дневник“. Официални представители на компанията само коментираха, че „Огер телеком“ е частна компания, с безупречна история в стратегическите си инвестиции и дейности. Тя коментира само финализирани проекти.

Общо казано, „Огер телеком“ смята Централна и Източна Европа като регион с потенциал за растеж. България пък за нас е приятелски настроена страна, която има ценен потенциал.

Въпреки това излизането на „Огер телеком“ като потенциален играч за БТК не е голяма изненада, тъй като дубайският телеком от дълго време има интерес към българската компания. Той беше спряган за един от най-вероятните й купувачи още през 2007 г., когато исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон продаваше БТК и в крайна сметка избра консорциум от финансови инвеститори, водени от инвестиционен фонд на Pinebridge Investments (тогава част от инвестиционното звено на американския застраховател AIG – AIG Global Investments).

Освен това „Тюрк телеком“ участваше в консорциум с турския „Коч холдинг“ при приватизацията на БТК през 2004 г. Тогава двамата партньори предложиха малко над 200 млн. евро за 65% от БТК, но тя беше продадена от държавата на консорциум от финансови инвеститорите начело с Advent International, които впоследствие привлякоха като инвеститор Бьорголфсон.

Все още не е ясно каква точно е ролята на „Огер телеком“ в течащите в момента преговори за преструктурирането на дълговете на БТК и на собствениците й.

Вече няколко месеца се водят активни разговори с основните банки кредитори, тъй като БТК и собствениците й най-вероятно са нарушили ключови изисквания по дълговите си споразумения. Общо задълженията на групата са за 1.6 млрд. евро, 400 млн. от които са под мецанин форма, т.е. с по-слаби прави от останалите кредитори.

Две са офертите, постъпили пред банките кредитори, представяни от комитета Royal Bank of Scotland, Deutsche bank, Castle Hil, European Investment Bank и RZB. Първата оферта е на част от настоящите акционери с водеща фигура инвестиционен фонд на Pinebridge Investments, който си партнира с китайския телеком PCCW. И двете структури са под контрола на хонконгския предприемач Ричард Ли и предлагат да вложат 180 млн. евро в БТК, за да намалят задълженията на групата.

Втората контраоферта е на мецанин държателите, включващи комитет от Tennenbaum Capital Partners, австрийския Mezzanine Management, AXA Private Equity, Darby Overseas Investments, Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank, а техен партньор е „Огер телеком“. Те искат да обърнат държания от тях дълг в капитал и така да станат акционери.

Основните банки кредитори все още обмислят и двете оферти и засега не са взели решение какво да правят с БТК и собствениците й. Решение обаче се очаква до края на лятото.

Кой е „Огер телеком“

„Огер телеком“ е част от контролираната от семейството на убития ливански премиер Рафик Харири „Огер груп“. Вторият основен акционер е саудитският телекомуникационен оператор Saudi Telecom Company – STC, който през 2008 г. придоби 35% в компанията. „Огер телеком“ притежава телекомуникационни компании в Турция, Близкия изток, САЩ и ЮАР, която се приема за най-перспективната африканска държава за телекомуникационния бизнес. През 2005 г. купи 55% от „Тюрк телеком“ за 6.5 млрд. долара, което е най-голямата чуждестранна инвестиция в Турция. По последни данни чрез дъщерните си дружества компанията обслужва повече от 41 млн. индивидуални и корпоративни абонати, а приходите й са били за 35 млрд. долара през 2006 г. STC пък наскоро обяви, че ще продължи международното си разрастване чрез редица придобивания. Само за последните 3 години купи активи за повече от 7 млрд. долара. През юни изпълнителният директор на международната дивизия в STC Гасан Хасбани обяви, че приоритетни региони ще са ЮАР, Близкия изток и Северна Африка.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!