Радостин Василев напуска ПП-ДБ и я обвинява в “предателство” заради споразумението за кабинет с ГЕРБ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
144

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Радостин Василев каза на пресконференция в петък, че напуска коалицията, и я обвини в “предателство”.

Новината идва ден след като лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза, че политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание (НС) и офисите им чрез Василев.

Депутатът каза, че решението му да напусне е свързано със съгласието, което ПП-ДБ и ГЕРБ постигнаха в началото на седмицата да съставят правителство на ротационен принцип с втория мандат.

“Аз и част от колегите напуснахме “Има такъв народ”, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега “Има такъв народ” са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. Една година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е на път да се формира коалиция между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна “Продължаваме промяната”. Това е предателство”, каза той.

По време на пресконференцията Василев пусна част от запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на около 50 души от Националния съвет на “Продължаваме промяната” от 21 май, неделя. В записа се чуват гласове, част от които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Петков каза в четвъртък, че записите представляват внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контекст, целенасочено сглобени, за да създадат внушения и манипулация.

“Използвани са записващи устройства в нашите централи и в сградите на НС, извадки от видеоразговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство”, каза Петков.

Василев отрече твърденията и каза, че записът не е манипулиран, а само изрязан, и пълната близо петчасова версия ще бъде изпратена до медиите.

В частта от записа, която се чува на пресконференцията, гласът, който се предполага, че е на Кирил Петков, казва, че “ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе – да, основен маркетинг бранд за нас като враг, но не като реален враг”.

Същият глас казва, че съпредседателят на “Демократична България” е предложил да се създаде временна “комисия по имунитетите”, в случай че бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов, като тази комисия да “работи, докато се смени конституционната реформа”. Гласът, който прилича на този на Асен Василев, добавя, че според идеята на Иванов по този начин “поне шест месеца ще се влачи имунитетът на Бойко”.

Също така се чува да се коментира, че хората в службите ще бъдат сменени с имена, които са синхронизирани с “посолствата”, както и че ще бъде поискана помощ от външни консултанти, които да помогнат със структурирането на част от службите.

По-късно Христо Иванов каза, че в коалицията са обсъждали модела на Европейския парламент (ЕП ) относно начина, по който се разглеждат исканията за имунитет “без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат, още повече, че такива искания към момента няма”. Разговорите са били “с оглед на ситуацията като цяло в страната, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента, нарича ни „боклуци“, защото Народното събрание иска да му ограничава правомощията”, добави той.

Радостин Василев е и бивш спортен министър от “Има такъв народ” (ИТН). През 2022 г., когато партията се оттегли от управляващата коалиция с “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и БСП, той напусна ИТН и подкрепи правителството на Кирил Петков. Тогава той създаде гражданско движение “Силна България”. На пресконференцията в петък депутатът каза, че движението ще прерасне в политически проект.

През април Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Василев, за да му бъде повдигнато обвинение за оказване на принуда.

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание заедно с него и още няколко депутати от партията.

Тогава беше публикуван запис, в който се чува как Василев убеждава Иванова да не се отмята от решението си да напусне партията на Слави Трифонов. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу нея. Преди две седмици той се отказа от имунитета си, за да бъде разследван по случая.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!