Демерджиев: Борисов и Гешев дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на Къро

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
142

Иван Демерджиев

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев дължат обяснение, вече не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на Красимир Каменов-Къро, посочен като техен общ враг, и това обяснение е некоректно да се търси на друго място.

За това настоя служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по повод вчерашното убийство на Къро в южноафриканския град Кейптаун, като допълни: “Към този враг бяха насочени много усилия.” Той не спомена поименно Гешев и Борисов.
Припомни, че Борисов и Гешев, които “днес воюват отскоро”, когато са били “приятели”, са имали един общ враг и в последно време най-изразеният такъв враг се е казвал точно Красимир Каменов.

Иначе по думите на Демерджиев МВР е уведомило властите на Южна Африка къде се намира Къро, но “за съжаление не беше установен и не беше задържан, преди да се стигне до смъртта му”.

Посочи, че сутринта МВР е предприело действия да придобие цялата информация по случая с убийството на Каменов, съпругата му и още двама души в Южна Африка по официални канали чрез Министерството на външните работи.

“В момента сме в комуникация с властите в Южна Африка. Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае на място със ситуацията и с хода на разследването. Имаме уверение, че ще получим цялата налична информация, засягаща това разследване”, отбеляза Демерджиев.
“Ние правим всичко възможно и ще направим всичко възможно да установим връзките между тези събития, така и връзките между предходни събития и настъпилото сега убийство. В тази връзка сме обединили усилията на всички служби, работим активно”, увери служебният министър на вътрешните работи.

Обяви, че на територията на цялата страна протичала полицейска операция, насочена към “тези представителите на криминалния свят, които са способни да извършат тежки престъпления против личността”. Целта на МВР била да предотврати такива престъпления.През март Каменов беше обявен от Гешев като част от заговор за отстраняването му от поста и дори убийството му. Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови разговори с неизвестен произход, както и писма и бележки, в които той се споменава. На 7 април прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в “Слатина – Къра” АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със “златния гьол” на ГКПП “Капитан Андреево”.

За записите в “Продължаваме промяната”

Допълни, че понеже са се направили спекулации в медиите за незаконни действия на службите по повод записите, анонсирани от Кирил Петков в четвъртък, силно се надявал да не се визира МВР в тази насока, защото то не си било позволявало да подслушва, записва и следи някого незаконно, нямало и да си позволи да го прави.

Увери, че МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да заема страна в такива конфликти, нито пък ще участва във войни между политици и представители на други институции.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!