Радев започва консултациите за връчване на мандат за ново правителство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Предвидените консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни
Държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха от прессекретариата на президента.

Предвидените консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.
На 27 юни, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 13.00 часа – представители на парламентарната група на “Продължаваме промяната”;
От 14.15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;
От 15.30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;
От 16.45 часа – представители на парламентарната група “БСП за България”.
На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на “Има такъв народ”;
От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;
От 11.30 часа – с представители на парламентарната група на ПП “Възраждане”.
Това стана ясно, след като кабинетът на Кирил Петков внесе своята оставка в Народното събрание.

Оставката беше подадена, след като на 22 юни се проведе успешен вот на недоверие срещу правителството.

За вота на недоверие гласуваха общо 239 народни представители, „за” бяха 123 депутати, а 116 – „против”. Нямаше въздържали се.

Вотът беше внесен от ГЕРБ заради икономическите провали на правителството.

„За мен беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова”, заяви Кирил Петков след гласуването.

„Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, добави Петков.

Той посочи и че „Продължаваме промяната” като най-голяма политическа сила ще вземат първия мандат от президента Румен Радев и ще се опитат отново да съставят правителство.

Депутатите отстраниха председателя на парламента Никола Минчев

На 16 юни Никола Минчев от “Продължаваме промяната” бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа “за”. “Против” освобождаването му бяха 113 депутати. Един народен представител се въздържа от гласуване.

Искането за оставката на Никола Минчев бе внесено вчера с подписите на 120 депутати от “Има такъв народ”, ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”. Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Никола Минчев от ПГ на “Продължаваме Промяната” бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатурата бе предложена от Кирил Петков.
На 8 юни лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов направи извънредно изявление, в което заяви, че партия “Има такъв народ” (ИТН) няма място в четворната коалиция (“Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ”, “Демократична България).

“Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от “Продължаваме промяната”, аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония”, заяви Трифонов.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!