Работодателите: Не се плашете от вноса на работници!Най-острият проблем в родната икономика е липсата на работна ръка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

 

Снимка: Pixabay
Компании, които са правили проучване и не са инвестирали тук, заради липсата на човешки ресурси, са десетки и стотици. Това е най-острият проблем, който стои пред икономиката на страната, той задържа нашето развитие. Така коментира липсата на работна ръка Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
„Липсват хора за работа с всякаква квалификация. Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири. Като тръгнем от хора, за чиято работа не се предполага никаква квалификация, и стигнем до ИТ сектора, където вчера при връчването на наградите на БАИТ председателят каза, че това е болезнено остър проблем“.
Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати.
„Той е проблем за икономиката, за малкия и средния бизнес, които няма да могат да въвеждат информационните технологии и да цифровизират индустрията“.
Велев смята, че у нас този проблем не се решава адекватно.
„Има всякакви популистични възгласи, че ако внесем работници от чужбина, ще замръзнат заплатите. Нищо такова няма да се случи. Ние трябва да облекчим още повече вноса. Много малко от предложенията, които направихме, бяха приети именно от такива неоснователни страхове. А всъщност това, което предложихме, е да се следва европейското законодателство. Ние тук имаме много ограничения, които въобще не са предвидени в него“
По публикацията работи: Екип на Bloomberg
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!