Филм за Освобождението на България на 3 март

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88

Празничната програма на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR ще излъчи празнично студио на живо по случай 3 март и специален документален филм за Освобождението на България. Водеща на студиото “3 март” в събота от 7:50 часа ще бъде Лора Инджова, а Златимир Йочев ще предава на живо от Шипка. Гост-водещ ще бъде Росен Петров.
Политематичната телевизия ще отдаде чест на най-важното за всеки човек и всяка нация – свободата и усилията, които са коствали на предците ни, като представи най-интересното от Деня на Освобождението както от София, така и от Шипка.
Специалната програма на пет-часовия формат “3 март”, който ще продължи до обедна емисия новини в 12:30, ще покаже как България празнува възстановяването на своята държавност в този ден – ще проследи на живо честванията от най-занковите места и от птичи поглед с дрон, няма да пропусне и пристигането на руския патриарх Кирил на Шипка.

Празничното студио “3 март” ще срещне зрителите с интересни хора с отношение към българската история, ще разкаже драматични съдби и любопитни факти за нашето минало и настояще.
Каква е атмосферата на 3 март 140 години по-късно – подробно ще ни представи водещият Златимир Йочев, който ще стартира празничния ден на Шипка с Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. А в ранната утрин на 3 март Благой Цицелков ще се включи на живо от Руската църква на Шипка.
В празничния ден гост ще бъде Ренета Инджова, министър председател (1994-1995) – темата на фокус, на която ще обърне внимание, е разделя или обединява днес датата 3 март. Пра-пра внучката на Васил Левски Христина Богданова също ще бъде сред специалните гости в събота. Тя ще говори за идеалите на възрожденските българи, ще направи и паралел между свободата и патриотизма в миналото и настоящето. Историкът проф. Андрей Пантев ще коментира митовете и легендите за 3 март и отношенията между България и Русия.
Гости в студиото ще бъдат още авторите на патриотичния образователен проект “Българско военно чудо”, който се реализира съвместно от “Българска история” и “Армеец” – Иван Кънев и Марио Мишев. Те ще споделят интересни факти за войната и ще коментират каква е свободата през погледа на младите историци.
“3 март” ще покаже и мястото, където се пази паметта за българската бойна слава –на живо от Военноисторическия музей.
В празничния ден Bulgaria ON AIR ще излъчи и специални репортажи и разработки като обърне внимание на едни от най-знаковите личности и събития около Освобождението – кой е Цар Освободител и какво знаем и не знаем за него; Можеше ли Шипка да не се случи? И още: Какво мотивира един учител да откаже предложение за реализация зад граница и да избере да обучава ученици в България; Коя е учителката по география, която върви по стъпките на Райна Княгиня? Тези и други интересни теми и гости гледайте на 3 март по Bulgaria ON AIR от 7:50 часа.
А освен най-любопитното от празничния ден, Bulgaria ON AIR ще излъчи и специалния документален филм за Освобождението на България на репортера Миглена Георгиева и оператора Дамян Гюров “Хроники на свободата”.
“На 27-ми юни 1877-ма година, два часа след полунощ, тук в местността Текир дере край Свищов е извършен един от най-успешните десанти в световната военна история. На този бряг на река Дунав слизат руските войни. От тук започва освободителната война на България.”
Така започва своя документален разказ Миглена Георгиева, който ще се излъчи на 3 март веднага след централна емисия на Новините ON AIR в 18:30 часа. Едночасовата разходка в историята ще върне зрителите назад във времената на военни конфликти и тежки битки с една едничка цел – свободна България. По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!