Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
370
Illustration of United Kingdom flag shattered by Brexit Flag.

Източник: iStock

Брекзит остава “отворена рана” за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания. Това сочат резултатите от новото проучване “Граждани на ЕС в Обединеното кралство след Брекзит”, цитирано от в. “Гардиън”.

Изследването е проведено сред граждани на 22 европейски държави, като по-голямата част от тях са били в Обединеното кралство повече от 5 години и са останали след излизането на страната от ЕС. Те твърдят, че решението за Брекзит ги е накарало да се почувстват предадени, несигурни и недоверчиви към страната, която повечето наричат свой ​​дом.

В публичното пространство може да се твърди, че Брекзит е постигнат и всички са продължили напред, но за гражданите на ЕС Брекзит остава отворена рана, заяви основният автор на доклада професор Нандо Сигона от университета в Бирмингам.
Проучването отчита “дълбоко и трайно въздействие върху живота и чувството за идентичност и принадлежност” на тези хора.

В доклада се посочва, че възстановяването на доверието в британските институции и политици би било предизвикателство, когато “разклоненията от Брекзит все още имат толкова дълбоки последици” върху живота на гражданите на ЕС.

Респондентите заявяват, че Брекзит е повлиял значително на разбирането им за Великобритания. Докато 72% все още изпитват известна емоционална привързаност към Обединеното кралство, 89% казват, че мнението им за страната се е променило – 68,6% “значително” или “много” – след референдума през 2016 г.

Въпреки това обаче запитани за три думи, обобщаващи какво означава Великобритания за тях, мнозина предложиха термини като “дом” и “любов”, отразяващи остатъчната сила на връзките на гражданите на ЕС със страната.
Преобладават обаче думи като “разочарование”, “предаден”, “тъга”, “отчаяние”, “гняв”, “нежелан” и “отвратен”. Отговорите със свободен текст на анкетата отразяват предимно негативните настроения.

Поразително е, че Брекзит, изглежда, е натиснал “истински спусък за проевропейските настроения”, заяви Сигона, допълвайки, че повече от 90% от респондентите заявяват, че след Брекзит са се чувствали поне умерено привързани към ЕС. Думите, предлагани в подкрепа на това чувство, включват “принадлежност”, “мир”, “свобода”, “единство” и “движение”.

Някои отбелязват, че досега не са си давали сметка колко добро място е ЕС, въпреки всичките му недостатъци.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!