Продажбите на жилища във Великобритания ще достигнат 20-годишно дъно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
757

Коронавирусът засегна пазара, точно когато беше започнал да се възстановява от забавянето заради Brexit

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Жилищният пазар във Великобритания внезапно спря, а очакванията за продажбите са достигнали най-ниското си ниво от над 20 години, след като брокери на недвижими имоти затвориха вратите си заради националната блокада, наложена от коронавируса, пише Financial Times.

Показателят за очакваните продажби през идните три месеца е намалял до минус 92, най-ниското равнище от началото на допитването през 1998 г. За сравнение той е бил на равнище от 26 пункта през февруари, сочи месечното допитване на Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), публикувано днес.

Пандемията засегна пазара, точно когато той започваше да се възстановява от забавянето след референдума за напускане на Европейския съюз от Великобритания през 2016 г. Пандемията от коронавируса е смятана за временна, но очакванията на участниците в допитването са за рязко влошаване на показателите до края на годината.

„Последиците от COVID-19 може да са такива, че вероятно ще е необходимо време за връщане към нормалност в икономиката“, коментира главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

Последиците от кризата се усещат в сектора. Индексът на RICS за имотните продажби през март е намалял до минус 72 пункта, а индексите за търсенето и продажбите са се свили съответно до минус 74 и минус 69 пункта. Те се изчисляват, като делът на анкетираните, съобщаващи за влошаване, се изважда от дела на тези, които съобщават за подобрение.
Заради очакваният значителен ръст на безработицата и въздействието му върху доходите на много хора „жилищният пазар вероятно няма да се върне към нивата в началото на 2020 г. за известно време“, казва Хауърд Арчър, главен икономически съветник в EY Item Club.

Очаква се свиването на дейността да понижи цените, като индексът на прогнозите на участниците за цените в краткосрочен план се е понижил до минус 82 пункта през март спрямо 21 пункта през февруари.

Хю Едгар, ръководител на отдела за връзки на RICS с правителството, казва, че „трябва да започнем да обмисляме средносрочни и дългосрочни мерки, които да помогнат на жилищния пазар след пандемията“, като ваканция от гербовия налог.
Данните на RICS бяха публикувани, след като институтът Resolution Foundation обяви собствените си прогнози за жилищния пазар и предупреди, че значителен брой наематели може да натрупат забавяне на рентните плащания въпреки подкрепата на правителството за жилищата.
Проучването е установило, че наемателите на частни жилища са изправени пред най-високите жилищни разходи спрямо доходите във Великобритания и са изложени на по-голям риск да загубят работата си от притежателите на ипотечен кредит или наемателите на социални жилища.

Въпреки че правителството обяви подкрепа за 1 млрд. паунда за жилищни плащания, помощта може да се окаже недостатъчна за много семейства заради таван, който ограничава общите помощи, които може да се изплащат.

Линдзи Джъдж, главен анализатор в Resolution Foundation, казва, че правителството „може да помогне за справяне с жилищния натиск за наемателите на частни жилища, като премахне тавана на плащанията и удължи гратисния период, който собствениците на имоти трябва да дадат на наемателите, натрупали задължения, преди да им дадат предизвестие за напускане“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!