Продажбите на жилища във Великобритания са достигнали рекорд след блокадата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
898

Търсенето расте във всички части на страната с изключение на Лондон

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британците са купили и продали рекорден брой жилища между средата на юли и началото на август, тъй като натрупаното търсене по време на блокадата заради коронавируса и желанието за напускане на Лондон не са се вписали в обичайното забавяне през лятото, сочат данни от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Имотният портал Rightmove, който е използван от 90% от британските брокери на недвижими имоти, съобщава, че това е най-големият брой договорени продажби на жилища от началото на воденето на статистика преди повече от десет години, като трансакциите са с над 20% повече спрямо предишния рекорд.

Последните данни на Английската централна банка, които обхващат юни преди обявяването през юли на данъчна ваканция за покупките на жилище, показаха рязък скок на търсенето на ипотечни кредити, но по-малко заеми са били одобрени в сравнение с периода преди пандемията.

„Освен освобождаването на съществуващото натрупано търсене заради замразяването на жилищния пазар по време на блокадата има и още един слой допълнително търсене заради променените жилищни приоритети на хората след преживяването с блокадата“, коментира директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.
Средните офертни цени за август въз основа на събраните данни от 12 юли до 8 август са с 4,6% по-високи спрямо година по-рано, тъй като обичайното забавяне на търсенето през лятото не се е материализирало.

Само в Лондон е отчетено обичайното месечно понижаване на офертните цени с 2%, докато в почти всички останали части на Великобритания цените нарастват.

„Напускането на градовете е помогнало за повишаването на цените до рекордни нива в Девън и Корнуол, например, където работата от вкъщи означава различен начин на живот много по-близо до новия ви праг“, казва Шипсайд.

Имотната компания Hamptons International отбелязва, че наемите на частни жилища във вътрешната част на Лондон са намалели с 8% през юли в сравнение със същия период на миналата година, тъй като заради срива на чуждестранния туризъм и преместването на корпорации имоти, които преди са били отдавани под наем краткосрочно, сега се предлагат на дългосрочни наематели.

Брокери на недвижими имоти съобщават пред Rightmove, че купувачите са получили допълнителен стимул да сменят жилището си благодарение на временното освобождаване от данъците върху покупката на жилища, струващи до 500 хил. паунда (654 650 долара), обявено през юли от финансовия министър Риши Сунак.

Но търсенето расте във всички категории, а не само на жилища, възползващи се директно от данъчната ваканция.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!