Продавачите във Великобритания увеличават офертите за жилища на пазара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Обявените за продажба имоти са нараснали с 14% само в последните две седмици

Снимка: Bloomberg LP

Нажеженият жилищен пазар във Великобритания може би е на път да се охлади след увеличението с 24% на продавачите, които предлагат жилища на пазара, предава Bloomberg.

Сайтът за имотни обяви Rightmove съобщава, че оценките, които правят брокери на недвижими имоти, са достигнали най-високото си ниво от януари насам. Броят на жилищата, които са излезли на пазара, е нараснал с 14% само в последните две седмици.

Данните потвърждават очакванията за забавяне на пазара, който до момента се справяше добре въпреки прогнозите за рецесия и пандемията и това доведе до рекорден ръст на цените за покупка на нови жилища.

Кредитори и брокери стават по-песимистични в последните седмици, като очакват, че свиването на разходите за живот и по-високите лихви ще натежат на пазара. Сега изглежда, че предлагането на жилища е на път да се увеличи.

„Наблюдаваме леко успокояване на пазара и на темпа на растеж на цените в сравнение с изключителните нива от миналата година“, коментира Тим Банистър, директор на имотния портал Rightmove. „Сега виждаме признаци, че част от натиска върху наличностите също се смекчава“, допълва той.

Банистър остава оптимист, че пазарът не е напът да се срине, като отбелязва, че търсенето на нови жилища изпреварва предлагането. Той съветва продавачите да обявяват жилищата си за продажба, преди да купят нов дом, за да улеснят процеса.

„Големият брой искания за оценка на имоти, който отчитаме, е положителен знак за по-голям избор в бъдеще“, отбелязва Банистър.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!