Продължават консултациите на британското правителство за справяне със задаваща се енергийна криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
197

Куази Куартенг, британски министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават консултациите на британското правителство за справяне със задаваща се енергийна криза. Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг, който се срещна с директори на енергийни компании и енергийния регулатор Ofgem, търси твърди гаранции, че потребителите няма да пострадат при какъвто и да е сценарий.

Няма основания за паника, потребителите са приоритет номер едно на правителството, каза Куартенг в парламента.

Куази Куартенг е в постоянни срещи от събота насам. Днес той разговаря с босове на компании в енергийната индустрия, предстои му нова среща с Ofgem.

Увеличеното търсене на газ и намаленото предлагане доведоха до покачването на цените на едро. Потребителите на дребно на този етап са защитени от внезапно рязко покачване на цените, тъй като правителството има определена максимална цена, която не може да бъде надхвърляна. Това обаче означава също, че енергийните компании не могат да търсят компенсация за по-високите разходи на едро от своите клиенти и загубите ги водят към фалит.

Седем по-малки доставчици на газ и електричество фалираха миналата седмица, очаква се още четири да ги последват скоро. Шестата по големина енергийна компания на Острова Bulb отчаяно търси спасителен план. По принцип Куази Куартенг има уверението на Ofgem, че потребителите ще бъдат защитени и ако се налага автоматично ще бъдат прехвърляни към нов доставчик.

Куартенг обаче е загрижен, че потребителите могат да се изправят пред по-високи тарифи с новия им доставчик, ако предишният им фалира. Ofgem ще преразгледа определената сега максимална цена за потребителите през февруари и ако има промени, те ще влязат в сила от април. Циркулират обаче слухове, че енергийният регулатор може да вдигне този лимит от сега до края на годината, което ще позволи на компаниите да вземат повече от клиентите си, за да се справят с покачването на цените на едро.

От Даунинг стрийт отрекоха тези съобщения.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!