Прочут мошеник, свързан с ГРУ, е давал задачи на българите, обвинени в шпионаж

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
501

Ян Марсалек е издирван с “червена бюлетина” от Интерпол от август 2020 г. насам

В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко престъпления, включително шпионаж и заговор за отвличане на хора, се появи името на един от най-издирваните мошеници в света. Според прокуратурата те са заговорничили с “личност, известна като” Ян Марсалек, от когото Орлин Русев, смятан за лидер на групата, бил получавал задачи от чужбина. Австриецът Марсалек не е обвиняем по това дело, съобщи Би Би Си.

 

Руското разследващо издание The Insider, един от основните партньори на групата “Белингкат” (Bellingcat), веднага напомни, че заедно с германското сп. “Шпигел” още през 2020 г. са установили, че Марсалек е избягал от Австрия през Беларус в Русия на 19 юни. Това е ден след като одитори установиха изчезването на над 1.5 млрд. долара в баланса на германската компания за разплащания Wirecard – един от най-големите скандали във финансовите среди на страната през последните години.

 

Последвали разследвания установиха тясна връзка на Марсалек с руските спецслужби и в частност от 2015 г. с Главното управление на руската армия, по-известно със старото си име Главно разузнавателно управление (ГРУ).

 

Плака за издирване на Ян Марсалек, обвинен в "измама за милиарди"

Плака за издирване на Ян Марсалек, обвинен в “измама за милиарди”

“Марсалек е започнал да работи с Русев още през 2014 г. Като специалист по цифрово проследяване Русев му осигурил устройства с кодирана връзка и наел в своя екип поне още четирима граждани на България [които сега са обвинени с него], обучил ги да използват шпионското оборудване и кодираните връзки, за да ги използват при следенето. Каква точно информация са събирали българите за Марсалек следствието не съобщава”, пише The Insider.

“Марсалек е помагал на руското разузнаване да създава в африканските страни частни военни компании, да събира информация чрез подкупени австрийски служители на силовите структури и изпълнявал подобни деликатни поръчки”, добавя изданието.

В разследването от юли 2020 г. се казва, че Марсалек е сътрудничил с Обществото за австрийско-руска дружба, което получило секретни документи от него, “видимо получени от министерството на вътрешните работи във Виена и ръководителя на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT е контраразузнаването на Австрия – бел.ред.)”

В този момент властите и спецслужбите са контролирани от крайно дясната Австрийска партия на свободата, отдавна симпатизираща на Кремъл и външният министър на която се пресели неотдавна в Русия и живее си създаде институт в Санкт Петербург. “Марсалек е имал тесни връзки и с тази партия и е предавал на нея секретни сведения”, добавя разследването.

През 2017 г. на бизнес среща той се похвалил, че е пътувал до руините на древна Палмира в Сирия като гост на руската армия, помагаща тогава на диктатора Башар Асад да разчисти всякаква опозиция срещу него, включително с въздушни бомбардировки на райони с цивилно население.

Данни, цитирани преди три години от Bellingcat, показват, че за предходните 10 години Марсалек е пътувал над 60 пъти до Русия (след като нито веднъж не е посещавал страната в периода 2004-2010 г.) , като визитите му в Москва особено зачестили през 2014 г. (десет полета с престой обикновено само за денонощие).

dnevnik.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!