Британски министър: Страхът от дискриминация вече не стига за предоставяне на убежище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
182
epa10250091 British Home Secretary Suella Braverman arrives for a cabinet meeting in Downing Street, London, Britain, 18 October 2022. The meeting is chaired by Prime Minister Liz Truss. EPA/TOLGA AKMEN

Източник: EPA/БГНЕС

70-годишната глобална система за защита на бежанците е повредена и се нуждае от подмяна. Това е позицията на министъра на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман, според която страхът от дискриминация вече не трябва да бъде достатъчно основание за предоставяне на убежище, пише “Политико”

Брейвърман, представител на дясното крило на управляващите консерватори в Обединеното кралство и смятана за водещ кандидат за следващ лидер на партията, се очаква да заяви това пред мозъчния тръст American Enterprise Institute. Според нея Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. “е невероятно постижение на епохата си”, но че “сега живеем в съвсем различно време”.

Конвенцията беше приета след Втората световна война и определя минимални международни стандарти за третиране на бежанците, включително твърдението, че те не трябва да бъдат връщани в страни, където са изправени пред сериозни заплахи за живота или свободата.

Според извадки от нейното обръщение в САЩ, публикувано предварително, Брейвърман ще каже, че конвенцията “сега предоставя условното право да се преместят в друга страна на най-малко 780 милиона души”.

И предупреждава, че световните лидери “няма да могат да поддържат система за убежище, ако в действителност просто да си гей или жена и да се страхуваш от дискриминация в страната си на произход, е достатъчно, за да получиш закрила”.

Коментарите на Брейвърман вече предизвикаха бурна реакция от групите за подкрепа на бежанците.

Соня Сийтс, главен изпълнителен директор на неправителствената организация “Свобода от мъчения”, каза: “ЛГБТ хората са измъчвани в много страни заради това кои са и кого обичат и тяхната болка е не по-малка от болката на другите оцелели, които лекуваме в нашите терапевтични стаи. Те също заслужават точно същата защита. За либерална демокрация като Великобритания е срамно да се опитва да отслаби защитата на тази общност.

Лора Кърк-Смит, изпълнителен директор на Международния спасителен комитет в Обединеното кралство, посочи скорошно проучване, което показва, че две трети от възрастните британци “вярват, че правото да се търси убежище трябва да бъде спазено”.

Опозиционната Лейбъристка партия също нападна речта, като министърът на вътрешните работи в сянка Ивет Купър обвини Брейвърман, че “търи слава в чужбина и някой друг да бъде виновен” за проблемите със собствената система за убежище в Обединеното кралство, която е изправена пред огромни забавяния в обработка на искове.

Докато е във Вашингтон, Брейвърман също ще проведе разговори със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас и главния прокурор Мерик Гарланд, за да обсъдят миграцията и националната сигурност.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!