Пробивни AI сканирания за сърдечни удари може скоро да се прилагат в цяла Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
108

Екипът на Оксфордския университет твърди, че технологията, която открива скрити данни в КТ сканирания, може да спаси хиляди животи. Изкуствен интелект, който може да идентифицира хора, вероятно да получат сърдечни удари до 10 години напред, може скоро да бъде въведен във Великобритания. Технологията, която може да спаси хиляди животи годишно, се оценява от Националния институт за здраве и грижа (Nice), като решение за използването й в NHS се очаква до края на годината.

Учените зад проекта също работят върху AI системи за прогнозиране на инсулти и откриване на рискове от заболявания като диабет. “Тази технология вече е тествана в няколко болници в Обединеното кралство и резултатите са изключително насърчителни,” каза проф. Чараламбос Антониадес, ръководител на изследването Orfan. “Ако се въведе на национално ниво, тя би помогнала да се спасят хиляди хора от ранни сърдечни удари или смърт от сърдечни заболявания.”

Над 300,000 души в Британия всяка година получават тежки болки в гърдите и се подлагат на КТ сканирания за откриване на сърдечни аномалии. По-малко от 20% от тях са откривани с обструкции или опасно стеснение на коронарните артерии. Останалите над 80% не показват аномалии и често се изпращат вкъщи без лечение. Обаче, около две трети от тази “безопасна” група по-късно претърпяват сериозни – понякога фатални – сърдечни събития.

Изследването, публикувано в Lancet, е разработено да открива аномалии, които се пропускат при стандартни КТ сканирания. Тази информация би позволила на лекарите да предписват превантивни лечения като противовъзпалителни лекарства. Проблемът е, че увреждането на артерията, причинено от възпаление, не се открива при КТ сканирания. AI технологията използва данни за характеристиките на коронарните плаки и промените в мазнините около възпалените артерии, за да предостави ключова информация за здравето на сърдечните артерии.

Рисковите фактори са първоначално разработени с помощта на американски случаи, но данните са оценени с 40,000 пациенти в болници в Обединеното кралство. Изследването, финансирано от Британската сърдечна фондация, разкрива, че в 45% от случаите клиницистите решават да променят лечението на пациента въз основа на данните, предоставени от AI анализа. Тези лечения включват високи дози статини или лекарства като колхицин, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Антониадес добави, че се планира разширяване на тази технология в САЩ и Европа, където вече е одобрена за клинична употреба.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!