Пригожин и “Вагнер” се оттеглиха от Русия, но опасността не е отминала, предупреждават експерти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
291

Сега Путин трябва да се справи с последиците от най-сериозното предизвикателство за властта му

В рамките на ден и половина Русия се изправи пред реалната заплаха от въоръжено настъпление. Президентът Владимир Путин се зарече да накаже бойците на “Вагнер”, маршируващи към Москва и окупиращи градове по пътя. Преди внезапното споразумение с Беларус, чийто президент Александър Лукашенко бързо смекчи кризата.

Ситуацията обаче остава много несигурна, като експертите предупреждават, че настъплението на Пригожин няма как да остане без последствия, пише BBC.
Сега Путин трябва да се справи с последиците от най-сериозното предизвикателство за властта му, откакто e на власт през 2000 г., след поредица от главозамайващи събития, които бяха внимателно и нервно наблюдавани от света, и приветствани от Украйна.

Лидерът на “Вагнер” Евгений Пригожин ще се премести в Беларус след сделка с Лукашенко, но може да е нарисувал мишена на гърба си, както никога досега.

Какво се знае до момента?

Пригожин се съгласи да напусне Русия и да отиде в съседна Беларус в събота, след сделка с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Според нея Пригожин трябва да оттегли войските си, заяви говорител на Кремъл в събота.

Наказателните обвинения срещу него ще бъдат свалени. Бойците на Вагнер няма да бъдат изправени пред правни действия за участието си в бунта и вместо това ще подпишат договори с Министерството на отбраната на Русия – ход, който Пригожин преди това отхвърли като опит да приведе паравоенните си сили в съответствие.
Как се случи това?

Кризата в Русия избухна в петък, когато Пригожин обвини руската армия, че е нападнала лагер на Вагнер и е убила хората му, и се зарече да отвърне със сила.

След това Пригожин повежда войските си в Ростов на Дон и твърди, че е поел контрола над ключови военни съоръжения в района на Воронеж, където очевидно е имало сблъсък между частите на Вагнер и руските сили.

Пригожин твърди, че това не е преврат, а „марш на справедливостта“. Но това не успя да успокои Москва, като високопоставен служител по сигурността нарече действията на Пригожин „инсцениран държавен преврат“, според руски държавни медии.

Министерството на отбраната на Русия отрече да е атакувало войските на Вагнер, а руските сили за вътрешна сигурност образуваха наказателно дело срещу Пригожин.

След това дойде забележително национално обръщение от Путин.

В реч, излъчена в цяла Русия в събота сутринта местно време, видимо бесният Путин се зарече да накаже онези, които са „по пътя на предателството“.
„Предателството“ на Вагнер беше „нож в гърба на нашата страна и нашия народ“, каза той, оприличавайки действията на групата с Руската революция от 1917 г., която свали цар Николай II в разгара на Първата световна война.

Ситуацията бе напрегната на място, като на цивилните във Воронеж беше казано да си останат вкъщи. Междувременно Москва засили мерките за сигурност в столицата, като обяви понеделник за неработен ден. Снимки показват руски сили в бронежилетки и автоматични оръжия близо до магистрала край Москва.

Всички знаци сочеха към предстояща въоръжена конфронтация в столицата, докато слуховете и несигурността се въртяха.

След това почти толкова внезапно, колкото започна, краткотрайният бунт изчезна със сделката с Беларус, която изглежда потуши огъня – поне засега.

Какво предстои за Пригожин и “Вагнер”?

Остават редица неизвестни, като например какво ще се случи с ролята на Пригожин във Вагнер и войната в Украйна, както и дали всичките му бойци ще бъдат наети на договор с руската армия.

Говорителят на Кремъл каза в събота, че „не може да отговори“ каква позиция ще заеме Пригожин в Беларус. Самият Пригожин е предоставил малко подробности за съгласието си да спре настъплението към Москва.

Групата Вагнер е „независима бойна компания“ с различни условия от руската армия, каза пенсионираният майор от армията на САЩ Майк Лайънс в събота. Например бойците на Вагнер са по-добре хранени от военните – което означава, че пълната асимилация би била трудна.

„Може би някои ще се отцепят“, добави той. „Тези хора са лоялни към Пригожин, не към страната, нито към мисията. Мисля, че имаме много повече въпроси, на които няма отговор в момента.”

Какво означава това за Путин?

Сега Путин също е изправен пред реални проблеми.

Множество експерти казаха пред CNN, че въпреки че руският президент оцеля в противопоставянето, сега той изглежда слаб – не само за света и враговете си, но и за собствения си народ и армия. Това може да представлява риск, ако в Москва има скептици или съперници, които виждат възможност да подкопаят позицията на Путин.

„Ако бях Путин, щях да се тревожа за тези хора по улиците на Ростов, които аплодират хората на Вагнер, докато си тръгват“, каза Доуърти.

Видео, потвърдено от CNN, показва тълпи, които аплодират, докато автомобилът на Пригожин напуска Ростов на Дон. Превозното средство спря, когато един човек се приближи и стисна ръката на Пригожин.

„Защо руснаците на улицата аплодират хора, които току-що се опитаха да извършат преврат?“, пита Доуърти. „Това означава, че може би ги подкрепят или ги харесват. Каквото и да е, това е наистина лоша новина за Путин.”

Кой е Пригожин? Защо би направил това?

Пригожин познава Путин от 90-те години на миналия век и получи прозвището „готвачът на Путин“, след като спечели доходоносни договори за кетъринг с Кремъл. Но подкрепяните от Русия сепаратистки движения в Украйна през 2014 г. поставиха основата за превръщането на Пригожин във военачалник.

Пригожин основа “Вагнер” като сенчеста наемна група, която се биеше както в Източна Украйна, така и все повече за подкрепяни от Русия каузи по света.

Вагнер беше поставен в светлината на прожекторите по време на войната в Украйна, като изглежда, че бойците постигнаха осезаем напредък там, където редовните руски войски се провалиха. Смята се обаче, че неговата брутална тактика е причинила голям брой жертви.

Докато войната продължаваше, Пригожин и военното ръководство на Русия се включиха в публична вражда, като шефът на “Вагнер” обвиняваше военните, че не предоставят на силите му боеприпаси и оплакваше липсата на успехи на бойното поле от редовните военни части.

Той многократно беше критичен към тяхното справяне с конфликта, представяйки себе си като безмилостен и компетентен в сравнение.

Пригожин винаги внимаваше да насочва вината си към военното ръководство на Русия, а не към Путин, и защитаваше мотивите за войната в Украйна.
Това беше до петък, когато въстанието започна.

В забележително изявление Пригожин каза, че Москва е нахлула в Украйна под фалшив претекст, измислен от руското министерство на отбраната, и че Русия всъщност губи позиции на бойното поле.

Стив Хол, бивш началник на руските операции в ЦРУ, каза, че дори опитни наблюдатели на Русия са били изненадани от последните събития.

„Всички се чешат по главите“, каза той пред CNN. „Единственият смисъл, който мога да направя от ден като днешния, е, че имате двама момчета, които са се озовали в неустоими ситуации и е трябвало да намерят изход.“

Хол каза, че Пригожин може да е почувствал, че е отхапал повече, отколкото може да сдъвче, докато колоната му от войски марширува към Москва. Но в същото време Путин беше изправен пред реалната перспектива да победи около 25 000 наемници на “Вагнер”.

Изпращането на Пригожин в Беларус беше спасителен ход и за двете страни.

Но Хол каза, че Путин в крайна сметка излиза от ситуацията по-зле и отслабен.

„Путин трябваше да го види буквално преди месеци. Ще видим как ще завърши. Не мисля, че историята все още е приключила“, каза Хол.

Източник: BBC
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!