Президентът се обиди за военното разузнаване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
428

Напрежението между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов

покрай назначението на нов шеф на военното разузнаване ескалира и вече напомня началото на студената война между кабинета и президентската институция, развихрила се миналата есен около посланическите назначения.

Президентът и военният министър вчера публично си размениха обвинения в нарочни прессъобщения по темата нарушена ли е процедурата по определяне на новия шеф на военното разузнаване, който да наследи пенсионирания ген. Пламен Студенков.

Първанов реагира остро на правителственото решение от сряда да предложи за директор на служба „Военна информация“ комодор Валентин Гагашев. Той критикува министъра, че е прокарал предложение през Министерския съвет, без да е изчакал официалната позиция на президента, и дори че „грубо е подвел“ правителството.

Първанов препоръча на Ангелов да се запознае с конституцията и сравни поведението му с действията на бившия външен министър Румяна Желева, която предложи на кабинета да бъдат оттеглени посланиците ни в Турция и САЩ, но не спази съгласувателната процедура. Отказът на Първанов да освободи дипломатите предизвика дори настроения за импийчмънт на президента.

Вчера от президентството съобщиха, че Първанов разбрал от медиите за предложението на правителството за нов шеф на разузнаването, за което „президентът не е давал съгласие в предвидената процедура“.

В отговор от Министерството на отбраната обявиха, че още на 28 юли Аню Ангелов се е срещнал с президента и го е информирал, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за директор на службата. В съобщението се казва и кога е внесено и писменото предложение, описани са по дати и телефонните разговори между представители на двете институции по темата.

От „Дондуков“ 2 съобщиха и че още „през април-май“ Първанов и министърът са се разбрали да има приемственост и новия шеф да идва от самата служба, било постигнато съгласие дори „за офицера, който да наследи сегашния началник“.

Според публикации в медиите тогава ген. Студенков е предложил за свой наследник полк. Венцислав Истатков, дългогодишен служител на военното разузнаване. Според обясненията на министър Ангелов обаче той настоявал за външен човек, защото службата „се е затворила като черна кутия“. Неговият кандидат – бригаден генерал Динчо Карамунчев, обаче беше отхвърлен от президента.

Решението си по случая държавният глава ще вземе, след като направи събеседване с кандидатите, каквато е практиката му при кадрови назначения, съобщиха още от прессекретариата му.

Служба „Военна информация“ е ключова, защото събира и анализира информация, свързана с националната сигурност и отбраната на страната. Данните се предоставят на президента, председателя на парламента, премиера и военния министър. Работата на военното разузнаване е изключително важна и за партньорството на България с НАТО и партньорските служби.

В закона за отбраната ясно е посочено, че министърът може да възлага и допълнителни задачи на службата, както и че агентите от военното разузнаване могат да работят под прикритие и в страната.

Още при реформите в службите, направени от военния министър в кабинета „Костов“ Бойко Ноев, тези постановки породиха притеснения, че така министърът може да определя конюнктурни задачи на военното разузнаване, както и че агентите могат да работят не само в посолствата зад граница, но и в министерства, държавни агенции и фирми у нас.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!