Наши знакови фигури потърсили Йосич за атентат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
727

Наши знакови фигури от подземния свят са потърсили преди по-малко от два месеца помощ от Сретен Йосич,

за да отстранят премиера, разбра „Стандарт“ от отлично информиран източник. Според неофициална информация те са искали помощ от Петър Стоянов-Вожда, защото знаят, че е много близък със сръбския мафиот. Година след началото на управлението на правителството на ГЕРБ бандитите почувствали себе си и „бизнеса“ си изключително застрашени от постоянните акции на МВР и твърдата решимост на управляващите да се справят с организираната престъпност. Затова решили да предприемат кардинални действия. Според източник на „Стандарт“ в продължение на месеци нашите мафиоти опитвали да се докопат до премиера или да отправят „предложения“ към него, но ударили на камък. Сретен Йосич бил последната им надежда. Още повече че сърбинът отдавна имал сметки за разчистване с Бойко Борисов заради ареста и екстрадицията му от България по времето, когато сегашният премиер беше главен секретар на МВР. Йосич беше задържан у нас на 20 юни 2002 г., след като години наред е издирван за наркотрафик, пране на пари и убийството на трима австрийски полицаи. Според информация на МВР по време на престоя му в ареста, е било подготвено бягството на сърбина, което обаче е осуетено от полицията. По неофициална информация Йосич е предложил да плати половината от външния дълг на България – около 5 млрд. долара, срещу свободата си, но е срещнал отказ. От този момент животът на Бойко Борисов е бил в опасност, твърдят запознати. На 23 март 2003 г. на ГКПП Калотина беше задържан албанецът от хърватски произход Фарид Топчагич с два гранатомета. Твърди се, че е идвал в България, за да убие Бойко Борисов.
Връзките на Петър Стоянов-Вожда с подземния свят започват в края на 1999 г. Тогава той е бедно момче, както повечето българи. Добър приятел обаче решава да го запознае с босовете на СИК – може да им свърши някаква работа. Той е готов и връзката е направена. В СИК уважават спортистите и има защо. Качествата, придобити в тренировки, са изключително полезни в живота и бизнеса – дисциплина, воля за победа, умение да се подчиняваш. И кариерата на Вожда започва. Той изпълнява дребни поръчки – да вземе от някого пари и да ги занесе, където трябва. Да откара някого до някъде. Сменя анцуга с костюм, придобива увереност. Умението му да мълчи, когато трябва, и обаятелно да говори в други случаи го издига малко по малко в йерархията. Той започва да събира парите от митниците. Да посредничи при контактите с босове от други групировки.
Постепенно Вожда оформя свой кръг, на който изпъква като лидер. Той се сприятелява лесно. Чаровен е, хората му вярват, а и внушителната му физика внушава сигурност и защита. Така след убийството на Илия Павлов през 2002 г. се нагърбва със сигурността на негови съратници.
Малко преди това обаче се е запознал със знаковата фигура Сретен Йосич. Сърбинът оценява качествата на Стоянов и двама се сприятеляват. Връзката между тях е Бай Миле, спряган за килъра на СИК. Той обаче е разстрелян с автомати в ресторанта на хотел „Славия“ през 2004 г. Връзката на Йосич и Вожда укрепва. През 2007 г. сърбинът става кум на сумиста. Сватбата е в Сърбия – Йосич не може да напуска страната, пък и няма особено добри спомени от България, където беше арестуван и екстрадиран.
Въпреки че Стоянов поддържа добри отношения със сочения за поръчител на убийството на Юри Галев – самоковеца Янко Попов-Туцо, истинските му приятели са от Червен бряг. Полицаи твърдят, че не само задържаните Васил Костов-Васко Кеца и Георги Петков-Дачи от Червен бряг са били от бригадата на сумиста. Други двама, считани за убийците на бизнесмена Румен Рачев от Шумен, са от същия град – Владимир Филев и Георги Георгиев. Веднага след разстрела на шуменеца те изчезват – МВР смята, че „своите“ са ги ликвидирали веднага след убийството на 3 юли м.г. За организатор на покушението МВР сочи Васил Костов-Васко Кеца.
Спецове в бранша обаче твърдят, че повечето от убийствата, за които се предполага, че са извършени от групата на Вожда, не са поръчани, а са разчистване на сметки на хора от групата с неудобни. Само малка част от разстрелите – като това на Юри Галев, са поръчкови. Хора от подземния свят твърдят, че през последните три години Вожда се е откъснал от бившите си „работодатели“ от СИК и е започнал самостоятелен бизнес.
Полицията в момента нищи и бизнеса на Петър Стоянов, свързан с Велико Търново. През последните години сумистът имал верни авери в старопрестолния град и има голяма вероятност оттам да се появят нови клиенти на прокуратурата. МВР твърдо е решило да събере още доказателства за вината на сумиста и групата му.
Ирен ДЕЛЧЕВА

 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!