Пот, сълзи и минерална вода: Ще посегне ли Гешев на Борисов? Смразяващи прилики с Вишински и Сталин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
183

Битка на родни титани…
Източник: Фейсбук

Медиите преливат от коментари за ситуацията след емоционалната изява на главния прокурор Иван Гешев, който драматично накъса листа с написаната оставка и даде дума пред журналистите, народа, България и Бог, че ще изкара пълен мандат. Същински лъв…

 

Ще стигнем и до тази сцена, но позволете ми преди това да ви разкажа една история от руско-съветската действителност, която малцина знаят и да ви припомня други две от нашата най-нова действителност. Имат пряка връзка със случващото се в момента.

Дълго време в Съветския съюз историци и учени утвърждавали мита за доверието, което Сталин имал към юриста Андрей Януариевич Вишински, с факта, че двамата в един момент преди революцията от 1917 г. са били заедно в затвора. За антиправителствена дейност, естествено. След години нещата се оказаха съвсем различни. Укривани с риск за живота документи и няколко фотографии от семейството на известен юрист, разстрелян по време на репресиите през 30-е години по разпореждане на Сталин и Вишински, променят тотално официалната до този момент истина. Известно е, че Вишински като млад адвокат е защитавал обвиняеми по известни Батумски процес. Става дума за работници, участвали в протести срещу властта. Между тях е и Сталин. Тогава започва легендирането на Йосиф Джугашвили като водач на батумския пролетариат. Това обаче е измислен мит. Реално Сталин след изгонването му от Семинарията става уличен крадец и бандит, оглавявал дори шайка разбойници, които участвали в обира на няколко банкови клонове. Когато се разгаря бунта в Батуми той е преследван от полицията и се слива с работниците, за да се изплъзне от правосъдието. Вишински знае това, но запазва адвокатската тайна, което по-късно му осигурява шеметна кариера като генерален прокурор на Съветския съюз, министър на външните работи и представител на Кремъл в ООН. Имено в централата на ООН в Ню Йорк той е отровен с любимото му сутрешно кафе минути преди да прочете свое изказване в централната зала на световната организация…

Разбирате ли как премълчани неща дават шанс на престъпници и техни укриватели да управляват огромна държава, да контролират съдбата на милиони хора и да отнемат живота на много от тях; дори да участват в промените на света.

Сетих се за тази история, защото Гешев в своята изява пред медиите припомни епизода как един български политик подарил кученце на Владимир Путин. „Мисля, че беше каракачанска овчарка“, небрежно вметна Гешев, за да не остане съмнение, че става дума за Бойко Борисов.

Историята не признава съюзът АКО, но все пак нека използваме въображението си: какво би станало, ако Вишински бе казал истината за бандитските подвизи на Сталин? Бъдещият диктатор щеше да застане пред съда още преди Октомврийската революция, наричана от някои метеж, и щеше да посрещне властта на болшевиките в затвора…

Какво щеше да стане АКО българското общество бе отказало да приеме решението на кукловодите кои да са премиери, главни прокурори и водещи политици у нас? Защото много неща от биографиите на тези хора бяха известни още преди да стъпят на влъстовия Олимп, но си мълчахме. Гешевци най-вече. Защото знаеха пробойните в своите биографии.

Гешев днес няколко пъти нарече политиците боклуци – поне повечето от тях. Но те не бяха такива, когато го харесаха за поста главен прокурор, който нито му беше по мярка, нито по заслуги.

Той се нахвърли срещу „лицето Бойко Методиев Борисов“, свързвайки го с някакви заплахи и предложения за оставка и дипломатически постове. Само думи и като отговор получи от Борисов също само думи, които отричат казаното от Гешев.

Гешев няколкократно повтори, че работил, както и цялата прокуратура единствено в името на народа, на хората. Воювал бил с олигархията и мафията.

Ето по този повод три истории от България, свързани с неговата дейност.

Иван Гешев дължи космическата си кариера най-вече на делото „КТБ“. Правеше постоянно изявления, вменяваше престъпления без те да са доказани, хора лежаха месеци наред по арестите заради доказано фалшиви доказателства. Накрай Гешев се похвали, че е написал 11 000 страници обвинителен акт. Стана първо шеф на специализираната прокуратура, след това зам.-главен прокурор и когато на Цацаров му изтече мандата – бе избран на поста обвинител №1. Както и за спецобвинението така и за главен прокурор Гешев се конкурираше единствено със … себе си.

Повече от 8 години по „делото на века“ се случва само едно: едно по едно отпадат всички предварителни твърдения на прокуратурата.

Междувременно Гешев лично присъства на зрелищния арест на кметиците на „Младост“ в центъра на София Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Усмихваше се самодоволно, когато жените бяха проснати на тротоара и държани с белезници часове наред пред гражданите и телевизионните камери.

Истината е, че дори след окончателното решение на съда и влизането на двете в затвора, голяма част от българското общество смята и до днес, че процесът срещу тях е скалъпен. Висшият съдебен съвет многократно отказа да се заеме с фактите и документите, които доказват връзка на жената то Гешев с главния свидетел по делото. Не се разследва и придобиването от семейството му на имоти по цени, далеч по ниско от пазарните.

Последваха обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков. Гешев отново бе словоохотлив, нападателен, саркастичен…

 

По време на масовите протести през 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов и Иван Гешев, вече главен прокурор, нееднократно заявяваха, че няма да напуснат постовете си, защото зад организирането на демонстрациите стоят „обвиняеми лица“ и „мафията“. Иван Гешев директно свърза името на разследвания по 18 обвинения Васил Божков с подстрекаване на недоволството. По негово разпореждане или поне с негово разрешение в някои медии бяха публикувани SMS-и, които трябваше да докажат тезата му за платените протести. Между тях бяха и два такива, разменени между мен и Васил Божков по повод искане да даде интервю за Фрог нюз. Публикуването на тези мои есемеси и избрани изречения от разговор е точно толкова незаконно, колкото и публикуването на есемеси на президента Радев с командващия на ВВС. Но Гешен не само не получи санкция от ВСС, където днес той призна, че има много приятели, но погазването на закона от него дори не бе удостоено с внимание.

 

Днес Гешев застава в героична поза, отпива развълнувано минерална вода и бърше потта от лицето си (може би и търкулнала се по лицето му мъжка сълза…) и сочи към „лицето Бойко Методиев Борисов“. Сега ли разбра какъв е „шефе, и аз се праим на луд, ама ти се праиш много добре“? Сега ли Гешев прогледна за руските връзки на Борисов? Не знаеше ли биографията му и вкараните митове в нея? Не знаеше ли, че строежът на Руски/Турски поток е по заповед на Щуката/Путин и струва на българите 3 милиарда? Нали работел за народа?!

 

Патетичният Гешев за пореден път цитира изразът „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“, приписван на италианския съдия-следовател Фалконе.

Всъщност автор на оригиналната фраза е Шекспир: „Страхливците умират много пъти до настъпването на смъртта, а храбрите умират само веднъж“. Добре е, когато някой се стреми да следва примера на хора като Фалконе, но да се изживяваш непрекъснато като негов български вариант е прекалено дори за невежите ласкатели.

 

Колкото до “лицето Боби Сарафов”, Гешев щял да се заеме лично. Според мен е достатъчно да му изкара дипломата он школата в Симеоново, за да се види дали е повтарял заради слаб успех, например?

 

Иван Гешев се опитва патетично да блесне като мачо, патриот и железен магистрат, отдаден на обществения интерес и на закона. Не е нито едно от тези неща, показват резултатите от бързата му кариера, обрасла с тежки съмнения за зависимости от политически и финансови кръгове. Не е посегнал до момента на нито един от кръга на Борисов, нито на хора от ДПС, към което отправи учудване от присъединяването на движението към искането за отстраняването му.

 

Българите нямат нужда от пози, гръмки думи и прочие театрални хватки. Искат резултати и справедливост. Ако Гешев е мъж, за какъвто иска да мине, да действа бързо и без шум. Ако му стиска, де.

И все пак: докаже ли Гешев, че това, което казва за Борисов е вярно, лидерът на ГЕРБ е пътник. Цялата му партия е пътник.

Огнян Стефанов
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!