Посещението на Путин в Северна Корея е дипломатически шамар за Запада

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
57

Засилващите се връзки между Русия и Северна Корея са голямо безпокойство за Запада и неговите азиатски съюзници, със страхове, че Москва може да започне да предоставя на Пхенян ядрени знания. Това ще бъде едва второто посещение на Владимир Путин в Северна Корея. Първото му посещение беше скоро след встъпването му в длъжност през 2000 г.

Това дълго чакано посещение подчертава изолацията на Русия от Запада и процъфтяващото приятелство между тези две парии. Какво предлага Северна Корея на Русия? Според САЩ и други, тя снабдява Кремъл с оръжия и боеприпаси за войната в Украйна. Южнокорейският министър на отбраната заяви, че Северът е изпратил почти пет милиона артилерийски снаряди и десетки балистични ракети на Русия. Москва и Пхенян отричат, но наблюдатели на ООН твърдят, че имат доказателства.

За Северна Корея по-близките връзки са голяма победа. Русия предоставя на страната икономическа помощ и дипломатическа подкрепа. През март Русия наложи вето на резолюция на ООН за подновяване на мандата на панела за мониторинг на санкциите. Предполага се, че Москва предоставя технически знания за космическите и сателитни програми на Пхенян.

Засилващите се връзки между двете страни са голяма тревога за Запада и неговите азиатски съюзници, особено във Вашингтон и Сеул, които се страхуват, че Русия може да предостави ядрени знания и ракетни технологии на Северна Корея.

Свитата на Путин за посещението включва новия министър на отбраната Андрей Белоусов и заместник-премиера Денис Мантуров, отговорен за отбраната. Официалната линия от Кремъл е, че няма нищо за виждане тук и че евентуално споразумение за сигурност няма да бъде насочено срещу друга страна.

Зад кулисите обаче, Русия вероятно се радва на безпокойството, което посещението предизвиква, което може да донесе и геополитически ползи. Ако Южна Корея обмисля предоставянето на оръжия на Украйна, това може да ги накара да преосмислят този ход.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!