Пациент предотвратява терористичен акт в болница и спасява животи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Пациент в болница предотврати планиран терористичен акт, целящ „убийството на колкото се може повече медицински сестри“ с бомба и ножове. Мохамед Фарук, 28, беше арестуван с тенджера под налягане пред болница St James’s в Лийдс на 20 януари. Обвинен е в терористичен заговор, като планирал да се взриви и да убие колкото се може повече хора с ножове.

Прокурорите твърдят, че Фарук е приел „екстремистка ислямска идеология“ и планирал да използва имитационен пистолет, за да провокира полицията да го застреля. Първоначалната му цел била база на RAF Menwith Hill в Северен Йоркшир, използвана от САЩ. Тази база е цел за Ислямска държава заради предполагаемото използване за координиране на атаки с дронове.

Движенията на телефона и колата му показали, че Фарук е посетил района два пъти преди ареста. Когато това не било възможно, той избрал болницата, като по-лесна цел. Вече бил водил кампания срещу бивши колеги, което според прокурорите е допълнителен мотив за атаката.

Планът бил осуетен от пациента Нейтън Нюби, който го забелязал и започнал разговор с него, вместо да си тръгне. Тази простота жест на доброта вероятно спасил много животи, защото Фарук му споделил за плана си. Нюби успял да го убеди да се премести далеч от главния вход и му дал телефона си, за да извика полицията.

Полицията арестувала Фарук и намерила бомбата с 10 кг нискоексплозивен материал, два ножа и имитационен пистолет. Разследващите установили, че Фарук е бил радикализиран онлайн чрез материали от Ислямска държава, Ал Кайда и проповедник Анвар Ал-Авлаки.

Фарук признава обвиненията за притежание на огнестрелни оръжия, взривно вещество и документ за подготовка на терористичен акт, но отрича намерение за атака срещу Menwith Hill. Процесът продължава.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!