Посещението на крал Чарлз във Франция се отлага след ожесточените протести

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Крал Чарлз Трети

 

Държавното посещение на крал Чарлз във Франция в неделя се отлага, съобщиха от Елисейския дворец, след като обществените вълнения около пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон доведоха до насилие в Париж и други градове в страната, предаде “Ройтерс”.

Елисейският дворец съобщи, че е взето съвместно решение от правителствата на Великобритания и Франция, след като синдикатите призоваха за още един ден на национални стачки и демонстрации по време на посещението на краля.

Макрон се надяваше посещението на монарха да отбележи символична стъпка в усилията на двете страни да обърнат страницата след години на лоши отношения след Брекзит.
Крал Чарлз трябваше да пътува първо до Франция за три дни, преди да продължи към Германия.

“Посещението ще бъде пренасрочено възможно най-скоро”, се казва в изявление на Елисейския дворец.
Източник от Бъкингамския дворец заяви, че посещението на крал Чарлз в Германия ще продължи по план.

Облечени в черно анархисти влязоха в улични сблъсъци с полицията в продължение на няколко часа във френската столица в четвъртък, обраха ресторант на “Макдоналдс”, разбиха автобусни навеси и запалиха купища боклук, натрупани по време на стачките.

В Бордо, в сърцето на един от най-известните лозарски райони във Франция, който се очакваше да посети крал Чарлз, протестиращите подпалиха входа на кметството.

Отмяната на плановете за приема на крал Чарлз – включващи пищен банкет във Версайския дворец – само ще засили натиска върху Макрон да намери изход от кризата, довела до едни от най-големите вълнения във Франция след бунта на “жълтите жилетки” от 2018-2019 г.

Насилието ескалира, след като правителството на Макрон прокара законодателство за повишаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години през парламента без гласуване. Неговото правителство няма абсолютно мнозинство.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!