Politico: След Brexit британците ще заобичат Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
452

Доналд Тръмп в Белия дом също ще покаже на Великобритания колко по-близка е с ЕС, пише изданието
Снимка: архив Ройтерс
Парадоксално, но именно излизането от Европейския съюз може да направи британците по-европейски настроени, пише в коментар Politico. Според изданието “разводът с Брюксел” и Доналд Тръмп в Белия дом ще накарат поданиците на кралицата отново да заобичат Европа.
“Евровраждебното” членство на Великобритания в ЕС всъщност отравя отношенията на страната с останалите държави в Европа, смята Криспин Блънт, председател на комисията по външна политика към Камарата на общините (долната камара на британския парламент – б.р).
Извън ЕС обаче отношенията на Лондон с общността ще станат позитивни, защото двете страни имат едни и същи интереси, казва той.
Според мозъчния тръст RUSI за ЕС излизането на Великобритания също е добър сигнал – страната ще играе по-конструктивна роля при множество политики на общността, като например по отношение на сигурността. Няма нищо по-застрашително за Великобритания от хаотична политика по сигурността на прага й, затова и Лондон ще се стреми да има позитивна роля, коментират анализаторите.
Избирането на Доналд Тръмп за президент пък е показало на британците колко далеч са от САЩ, пише още Politico. По важни въпроси, свързани със свободната търговия, ядреното въоръжение и глобалното затопляне, британският премиер Тереза Мей има възгледи, които са по-близки до тези на европейските партньори, отколкото на новоизбрания американски президент.
Европейски дипломати обаче са скептични, че Великобритания може да подобри отношенията си с останалите държави от ЕС по време на преговорите за Brexit. А дори и да има по-добри контакти, това е съвсем различно от членство в общността и дистанция ще има, коментират източници на Politico.
Излизането на Великобритания от ЕС е съвсем нова територия и за двете страни. За първи път от 60 години Лондон трябва да мисли за своите действия извън границите на ЕС. От своя страна общността за първи път ще има толкова развита икономика в съседство, която не е част от Съюза.
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!