Ръстът на цените на жилищата на Острова вероятно ще се забави през 2017 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
212

За тази година той остава сравнително стабилен, сочат данните на британския кредитор Nationwide
Снимка: архив Ройтерс
Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е бил сравнително стабилен през 2016 г., но вероятно ще се забави следващата година, съобщава ВВС, цитирайки британския кредитор Nationwide Building Society.
Според последните движения на индекса House Price Index на компанията средните цени са нараснали с 4,5% през последните 12 месеца – същия темп като през 2015 г.
Организацията обаче смята, че Великобритания ще отчете „малко по-бавен“ ръст през следващата година, тъй като икономиката отслабва.
Nationwide казва още, че е по-вероятен ръст на цените на жилищата от „около 2%“, отколкото спад.
Според индекса ключова тенденция за 2016 г. е било “залитането” на жилищния пазар в Лондон, който доскоро се представяше над средното ниво.
За първа година от 2008 г. ръстът на цените е столицата е бил по-бавен от средния за Великобритания, като цените са се увеличили с 3,7% през годината спрямо 12,2% през 2015 г.
В същото време Южна Англия като цяло продължава да отчита „малко по-силен ръст на цените“, отколкото Северна Англия, макар че разликата все повече се стеснява.
Ценовият растеж в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия „остава слаб“, казва Nationwide, макар че всяка страна отбелязва леко повишение като цяло – съответно от 2,4%, 2,2% и 0,7%.
Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър казва, че перспективите за 2017 г. ще „зависят в значителна степен от по-широката икономика, около която има по-висока степен на несигурност от обикновено“.
„Както повечето анализатори, включително Английската централна банка, очакваме британската икономика да се забави скромно през следващата година, което вероятно ще доведе до по-малко стабилни условия на пазара на труда и малко по-бавен растеж на цените на жилищата“, каза той.
„Продължаваме обаче да смятаме, че лек ръст е по-вероятен от спад, тъй като се очаква ниските лихвени проценти да засилят търсенето, докато в същото време недостигът на жилища на пазара ще продължи да предоставя подкрепа на цените на жилищата“.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!