Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
600

Без значение дали пристигащите ще са в долната или горната граница на очакваното от правителството, това ще доведе до социални и икономически промени

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

Предложението на британския премиер Борис Джонсън на път към гражданство на милиони хонконгци в отговор на наложения от Пекин закон за националната сигурност на бившата британска територия е едно от главните му изявления за външната политика на Великобритания след Brexit. Последиците от това обаче могат да се окажат изключително значими и лейбъристката партия предупреждава, че консервативното правителство трябва да направи повече, за да се подготви.

Въпреки че не е ясно точно колко хора ще се възползват от новия визов маршрут, отворен в края на януари, потенциално стотици хиляди хора от един от най-динамичните градове в Азия могат да се насочат към нов живот във Великобритания, пише онлайн изданието Politico.eu.

Някои експерти говорят за миграционна вълна, която може да доведе до социална и икономическа промяна за Обединеното кралство в сходен мащаб с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа към ЕС през 2004 г. Това предизвика преместването на около 600 хил. поляци и хиляди хора от други националности във Великобритания и други страни от ЕС за период от 7 години, като трансформира напълно пазара на труда, но и подхрани антиимиграционната политика, която изигра значителна роля на вота за Brexit.

Други прогнозират, че броят на хората, които ще дойдат от Хонконг, ще бъде значително по-нисък, но и в този случай ще има сериозно демографско влияние върху британската общност.

„Има огромна доза несигурност“, казва Алън Манинг, бивш председател на правителствения независим консултативен комитет по миграцията от 2016 до 2020 г. „Конкретно в този случай как ще се развие политическата ситуация в Хонконг, над която Великобритания няма власт… Много големият брой хора, които някои очакват, е наистина това, което бихте получили, ако в Хонконг има абсолютен срив и анархия. Това наистина е в ръцете на китайското правителство“, казва той пред изданието.

Икономически тласък

Централната оценка на Министерството на вътрешните работи е, че близо 300 хил. граждани на Хонконг ще поемат по новия визов маршрут през следващите пет години от общо 5,4 млн. души, които потенциално имат право да отидат да живеят трайно на Острова. Общо 2,9 млн. души са притежателите на британски отвъдморски паспорти, още 2,3 млн. души са техните съпрузи, съпруги и деца, както и още 187 хил. души на възраст от 18 до 23 г., които имат поне един родител с британски отвъдморски паспорт и също имат право да пристигнат във Великобритания.

Според Манинг реалната цифра на желаещите ще е в долния край на очакванията на британското външно министерство. „Бих бил много изненадан, ако броят на хората е сравним с присъединяването на страните от бившия Източен блок към ЕС“, посочва той.

Общият брой на допустимите по този визов път е значително по-малък от населението на източноевропейските държави, присъединили се към ЕС през 2004 г. „Тогава Великобритания изглеждаше привлекателна, защото тези страни бяха по-бедни“, казва още Манинг. „Хонконг е по-богата държава. Няма да го има този икономически тласък на миграцията“, прогнозира той.

Той прави и друго историческо сравнение – с миграцията на десетки хиляди граждани на Уганда и Кения в Обединеното кралство в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век, когато много жители са изгонени заради местни наказателни политики. Ситуацията обаче пак е различна. Китай изглежда активно иска да предотврати напускането на хонконгци и всичко ще зависи от това дали значителен брой хора извън политиката и активистките кръгове започнат да оценяват живота в административната територия със специален статут като непоносим.

„Незабавна заплаха“

Саймън Чън, основател на емигрантска общностна група хонконгци във Великобритания, посочва, че това дали неговите съграждани ще решат да отидат на Острова ще зависи от няколко фактора, сред които са възраст, политическо участие и перспективи за кариера. Той е съгласен с оценката на Министерството на вътрешните работи, че стотици хиляди хонконгци могат да пристигнат през следващите пет години.

По-младите хора на „фронтовата линия на продемократичните протести“ най-вероятно ще почувстват „непосредствена заплаха“, смята той. Много други „не са на първа линия, но са недоволни от политическата реалност в Хонконг“.

Групата на Чън е провела проучване сред 315 хонконгци и е установила, че тези, които са склонни да се преместят в Обединеното кралство, са предимно работещи професионалисти, често в области като финансовите услуги. Почти три четвърти са с висше образование.

Министерството на вътрешните работи е изчислило, че данъчните постъпления от новопостъпили, много от които вероятно работят в добре платени сектори, предполагат нетна полза за държавните финанси между 2,4 и 2,9 млрд. британски лири за период от пет години.

Според лейбъристите обаче правителството не прави достатъчно, за да подготви британското общество за пристигането на хонконгци и не улеснява използването на визовата програма за най-бедните сред тях. В писмо до министерството на жилищата, общностите и местното самоуправление, с което Politico разполага, трима министри казват, че „са все по-загрижени, че изглежда, че е направено малко или никакво планиране за интеграцията на притежателите на британски отвъдморски паспорти в британското общество“.

Писмото е подписано от Стивън Кинок, министър в сянка за Азия и Тихия океан, Холи Линч, министър на имиграцията в сянка, и Стив Рийд, държавен секретар в сянка за общностите и местното управление.

„Това е значително движение на хора, което предоставя много възможности, но също така и предизвикателства, които ще трябва да се управляват ефективно“, посочват те в писмото си и добавят, че правителството трябва да работи с местните власти, за да реши проблемите на хонконгските граждани при „уреждане, интегриране и достъп до пазар на труда и използване на обществени услуги“.

Освен ако правителството не намали финансовите бариери, маршрутът за виза за притежателите на британски отвъдморски паспорт от Хонконг ще бъде достъпен само „за богатите“, предупреждават лейбъристите. Те подчертават факта, че семейство от двама възрастни с две деца ще трябва да плати почти 16 хил. паунда предварително, за да отговори на определени изисквания.

Естеството на работата, която много мигранти от Хонконг вършат, и фактът, че ще дойдат от голям световен град, означава, че тези, които ще пристигнат на Острова, най-вероятно ще се установят в големите градски центрове и Лондон преди всичко. Според инвестиционната компания BuyAssociation, Ливърпул и Манчестър също привличат интереса на бъдещите мигранти от Хонконг.

Един от най-подходящите примери в тази посока е Ванкувър в Канада, който привлече стотици хиляди граждани на Хонконг при предаването на територията на Китай през 1997 г. Връзките, изградени с Канада от тази миграция, я превръщат в друга потенциална дестинация, заедно с Тайван, който оглавява проучване на списание Foreign Policy за предпочитаните дестинации на хонконгци, които биха напуснали дома си. Канада и Австралия отбелязват по-добър резултат в това проучване.

Според Чън Тайван ще е по-малко предпочитана дестинация заради напрежението с Китай.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!