По родното море: Връщат се британци, поляци и скандинавци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
257

Гърция, Испания и Турция възстановяват по-добре от нас туризма си

Снимка: БГНЕС

През предстоящия летен сезон се очакват между 5.5 милиона и 6 милиона туристи, каза министърът на туризма Христо Проданов в Златни пясъци в събота при откриването на летния сезон. Очаква се посещенията да са най-много от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Израел.

“За да си върнем основния пазар – немския, държавата трябва да помогне със субсидиране на полети. Да възстановим пазара, както беше 2019-а – над 2100 полета имахме тогава, държавата трябва сериозно да се намеси, за следващите 2-3 години”, коментира Кирил Кирилов, изпълнителен директор на Златни пясъци.

“Прогнозните данни говорят, че няма да достигнем равнището на 2019-а, но ще се доближим до тези равнища, ако всичко се развива според очакванията”, отбеляза проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и дългогодишен директор на Колежа по туризъм във Варна. По думите му британските туристи вече се завръщат, отварят се отново за дестинация България и скандинавските пазари.

Оптимистичната прогноза за този летен сезон е чуждестранните туристи у нас да бъдат 70% от посетилите страната ни през предпандемичната 2019-а година. Това прогнозира пред БНР Иван Грошев, председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.

В сравнение с предходни сезони курортните комплекси изглеждат доста по-готови с отварянето на хотелите по-рано заради бежанците, уточни той.

Необходима е целенасочена комуникационна политика на България, за да могат негативните фактори от войната в Украйна да бъдат смекчени, смята Грошев. По думите му на Запад свързват Черно море със зона на военни действия и много от клиентите са предпазливи в решението си да пътуват до страната ни.

Така България се явява най-засегнатата, а държави като Гърция, Испания и Турция възстановяват много по-добре от нас своя бизнес, съпоставено с пред кризисната 2019 г., а “ние сме на опашката”.

Като недостатък за привличането на туристи Иван Грошев очерта отсъствието на България от “положителния информационен поток” и липсата на комуникационна стратегия, която да представя страната в положителна светлина.

В сравнение с периода преди пандемията, когато записванията са ставали 3-4 месеца по-рано, сега се правят няколко седмици преди пътуването, стана ясно от думите на Грошев. Той обясни, че записванията спрямо 2019 г. изостават, а записванията спрямо 2021 г. са по-добри, но 2021-ва едва ли трябва да ни бъде мерилото.

По-бързото възстановяване идва основно от Източна Европа, главно от Полша и от английския пазар. По-бавно се възстановява германският пазар, който е “с около 45–50% по-малко в сравнение с 2019 година”.

“Няма пазар, който да извадим от ръкава и да кажем – сега ще компенсираме с него.”, допълни той.

По публикацията работи: Анисия Иванова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!