По-малко болнични и неплатени отпуски вдигат средната заплата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1014

Ръст на средната заплата във всички сектори на икономиката през второто тримесечие

на тази година отчете Националният статистически институт (НСИ). Увеличение има както спрямо първото тримесечие, така в повечето сектори и спрямо същия период м.г.

По-малко болнични и отпуски, изсветляване на доходите и съкращаване на работници с ниска квалификация – така статистици и представители на бизнеса, с които “Дневник” разговаря, обясниха данните.

По данните на НСИ най-голям ръст на заплата спрямо предходното тримесечие има в секторите финансови дейности и строителство и операции с недвижими имоти.

В държавното управление промяна почти няма – там средната е 811 лв. към юни, с едва половин процент повече спрямо март. Броят на заетите е намалял с над 7% за една година, но пък спрямо предходното тримесечие има ръст на заетостта, затова  статистиците обясняват, че повишението на заплатите не се дължи на нови съкращения.

Според повечето представители на бизнеса обаче реален ръст на заплатите няма – нито при финансовите, нито при строителните и компаниите за имоти. “Невероятно, учудени сме, не сме вдигали заплати, нямам коментар.”

Това бяха отговорите на около десетината собственици на строителни компании и на агенции за недвижими имоти, които “Дневник” потърси за коментар. “Не съм вдигал заплати, учуден съм от данните на НСИ и не мога да си обясня на какво се дължи този ръст”, каза Венелин Терзиев, съсобственик във фирма “Виана” и зам.-председател на строителната камара.

Няма пазарно основание за вдигане на заплатите в сектора за недвижимите имоти, заяви пък Добромир Ганев, собственик на агенция “Форос”. Според Атанас Гаров, изпълнителен директор на българския клон на Colliers, е възможно да е имало повече сключени сделки, заради които да са раздадени и бонуси.

“Не знам да има увеличение при някого, по-скоро колегите задържат фонд “Работна заплата”, коментира и Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

От НСИ обясняват ръста и с по-малкото болнични и неплатени отпуски. Тодор Давидков от института коментира пред “Дневник”, че дните с отсъствия от работа поради тези причини са с около една четвърт по-малко спрямо първото тримесечие.

Тези данни се потвърждават и от данните на Националния осигурителен институт, който от януари до март отчете със 160 хил. повече боледували работещи спрямо предишната година. Тази тенденция обаче се пречупи през април и май и разходите на НОИ за болнични спаднаха с 14 млн. лв.

Друга причина според експерта от НСИ е съкращаването на нискоквалицирани кадри – през първите три месеца на годината компаниите са освобождавали предимно такива работници и така средното ниво на заплащане се е качило.

Думите му се потвърдиха и от неофициални коментари във финансовия сектор – оттам заявиха, че нямат информация някоя компания да е вдигала заплати, но е възможно да е имало съкращения на по-ниски позиции, а при банките и закриване на малки клонове.

Такава може да е причината и за ръста в строителния сектор. Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара, обясни, че за една година са съкратени близо 100 хил. души от нискоквалифицирания състав. “Така на щат останаха висококвалифицирани кадри, с по-високи заплати и оттам идва това изкривяване на данните”, обясни Бойков.

Според Светлозар Петров, управител на компанията за човешки ресурси Job Tiger, масираните проверки на данъчни и редовните кампании против укриването на осигуровки са накарали много работодатели да декларират реалната заплата на служителите си.

Той даде пример със строителството, което според него традиционно е бранш, който работи до голяма степен в сивия сектор. “Вариантите са или част от бизнеса да е излязъл на светло заради акции на инспекцията по труда, или браншът да привлича скъпо платени мениджъри в сектора”, предположи и Таня Галчева, собственик на агенцията за имоти “Доверие”.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!