Бойко тества шосета с робот

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
568

Премиерът Бойко Борисов ще тества новите шосета с уникален робот. България разполага с техника,

за която строителните компании сънуват лоши сънища, каза той вчера. Премиерът доведе шефа на Световната банка Робърт Зелик на отсечката на разклона на Куманово по пътя Варна-Добрич. Тя се ремонтира по проект с финансиране на Световната банка, който за цялата страна е в размер на 90 милиона евро. Този пътен участък от 8 км, но в три платна, се прави за 5,5 милиона лева. Но най-интересното беше самата техника, която беше демонстрирана в първия бус. Това е апаратура, за която всеки иманяр мечтае, може да прави геоложки профил и е за 1,5 милиона евро – с пари от Световната банка. За пет години с нея ще се направи карта на всички пътища в България, какво трябва да се направи за тях и къде да се инвестира. А в големия камион техниката прави контрол на строителството на пътя. Ще пазим техниката като застрашена от тероризъм, тя прави разрез на това, колко чакъл е вложен, какво е качеството. Да видим сега коловозите на магистрала “Тракия” и какво са направили фирмите на Станишев, каза Борисов. Техниката замерва става или не става пътят след ремонт и тогава се плаща или не се плаща. Така ще покажем, че не се краде. Ако харчим 1 милиард евро за пътища и не дадем 1 милион евро за техника, за да контролираме след това, това вече е несериозно, категоричен бе премиерът.
Борисов обясни, че в момента стоим на 1 милиард евро – 150 милиона евро от Световната банка, 740 милиона евро от ЕБВР и 250 милиона евро по еврофондовете. Защото показваме воля, организираност, контрол и проекти за бъдещето. Според Бойко Борисов имаме възможности от Световната банка да използваме техния административен капацитет за проекти за 2013-2014-2016 г. Премиерът обясни, че екипът му започва да прави проектите за 2014 г., парите за тях ще бъдат вкарани в дефицита и Брюксел щял да приеме, защото става въпрос за здравето на хората. “Да не произвеждаме повече инвалиди и смъртници”, каза премиерът. Още с идването на новата пътна отсечка той даде думата първо на госта Робърт Зелик. Шефът на Световната банка заяви, че България вече излиза от кризата, но българското правителство поставя жалоните не за 6 месеца, а за 6 години напред. Зелик даде висока оценка на начина, по който правителството се справя с икономическата криза. По думите му вече се проектира бъдещият икономически растеж у нас, а пътищата са много важни за него. Зелик похвали кабинета и за борбата с корупцията, като подчерта, че тази битка се забелязва в Европа, от Световната банка и в САЩ. Шефът на Световната банка каза, че за последно е идвал в България през 90-те години. Дойдох да слушам и да уча, заключи той.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!