Планетата опасно се затопля

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
534

2010 г. се изравни с 2005 г. като най-горещата година за Земята, откакто се започват да се измерват средни годишни температури през 1880 г.

Това съобщи Ройтерс, като се позовава на резултатите от изследвания американска правителствена агенция, предаде БТА.

Изминалата година слага край на едно десетилетие от рекордно високи температури, което показва, че отделяните от човешката дейност парникови газове загряват планетата, съобщи агенцията.

Средната температура на земната повърхност през 2010 г. е била с 0,62 градуса по Целзий по-висока от средната за 20-и век и се е изравнила с тази от 2005 г., съобщи Националният център за данни за климата към Националната служба по океаните и атмосферата.
“Тези резултати показват, че климатът продължава да показва симптоми на повлияване от парниковите газове. Те са доказателство за затоплянето”, коментира Дейвид Ийстърлинг, ръководител на научния отдел към климатичния център. Много страни, като Русия и Пакистан, пострадаха от горещи вълни и наводнения, които причиниха смъртта на хиляди хора, изпепелиха реколтата и потопиха огромна площ обработваеми земи. Тези явления, причинени отчасти от промяна във въздушните течения, помогнаха за рекордното увеличаване на цената на храните, което може да доведе до бунтове за храна като тези, които избухнаха през 2008 г.

Не е възможно глобалното затопляне да се посочи като пряка причина за отделно атмосферно явление, но тенденцията от 2000 г. насам температурите да се увеличават засилва опасността от природни катаклизми като горещи вълни, суши и наводнения, заяви Ийстърлинг.
Всяка година след 2000 г. се е наредила сред 15-те най-горещи години, записвани някога, добави той. Освен това миналата година е най-влажната, а когато атмосферата е затоплена, тя съдържа повече вода, което може да доведе до по-тежки наводнения, допълни Ийстърлинг.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!