Отвличането на пилотите ни – сцена от екшън филм

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
574

Все още няма няма информация за състоянието на тримата българи, които бяха отвлечени вчера в Судан.

Припомняме, тримата български граждани, служители на българска авиокомпания, извършващи полети по договор с ООН, бяха отвлечени от неизвестни лица в Северен Судан. Екипажът е бил похитен от писта на около 65 км югоизточно от Ел-Дженейна – столица на провинция Западен Дарфур.
Тримата българи, чиито имена не се съобщават, са командир, втори пилот и бордови инженер. И тримата са с голям опит в хуманитарни мисии. За инцидента е уведомена и еврокомисар Кристалина Георгиева.
След кацането на летището, хеликоптерът е бил похитен от 7 тежко въоръжени мъже, които дошли с джип „Тойота”, зави говорителят на външното ни министерство Весела Чернева в ефира на Нова Телевизия.
По думите й последвало много рисковано преследване, при което автомобилът на суданската полиция се преобърнал в крайпътна канавка. При инцидента двама от полицейските служители са ранени.
Чернева разказа още, че преследването е продължило от хеликоптер на ООН и благодарение на това посоката на похитителите е известна. По думите й обаче всичко, което се отнася до състоянието на похитителите е обект на следваща фаза на разследването и на този етап не може да се коментира.
Говорителят на МВнР не потвърди, но и не отрече, че основните искания на нападателите са свързани с осигуряването на храна: „На всички е известно, че този район е изключително беден, но не мога да кажа нищо със сигурност, докато не бъде направена пълна проверка.”
Чернева изтъкна, че за последните 6 месеца е имало 5 подобни случая с трима руски граждани, един латвиец и един унгарец. По думите й всички те са завършили с щастлив край, което ни дава надежда и вяра, че и с нашите сънародници всичко ще бъде наред.
Весела Чернева не пожела да коментира въпроса дали към този момент вече са започнали преговори с похитителите.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!