Пилот загина при катастрофа на Spitfire по време на празненство за Битката за Британия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
38

Пилот от Кралските военновъздушни сили (RAF) загина след като управляваният от него самолет Spitfire от Втората световна война катастрофира по време на празненство в чест на Битката за Британия близо до базата RAF Конингсби в Линкълншър. Името на пилота не е оповестено.

Министерството на отбраната потвърди трагичния инцидент и помоли за уважение към личното пространство на семейството му в този труден момент.

Спешните служби, включително пожарникари от Хорнкастъл и Уудхол Спа, реагираха на мястото на катастрофата малко преди 13:30 часа в събота. Бяха изпратени и парамедик и хеликоптер от Източно-Мидландската служба за спешна помощ. Полицията на Линкълншър потвърди, че пилотът е бил единственият човек на борда.

Мястото на катастрофата, близо до периметъра на базата RAF, остава под охрана, а пътищата около Догдайк и Сандибанк са затворени. Шофьорите се съветват да използват алтернативни маршрути.

Според репортер на BBC, самолетът е бил „по корем, без видими следи от колесника“, и е приземил се много близо до една къща.

Риши Сунак изрази съболезнования в пост в X (бившия Twitter), а също така съболезнования изказаха и сър Киър Стармър и Принцът и Принцесата на Уелс.

Разследване вече е започнало. RAF Конингсби е дом на Мемориалния полет на Битката за Британия, колекция от военновременни изтребители и бомбардировачи, които участват в авиошоута и мемориални прояви.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!