Международният съд на ООН издаде драматично решение, нареждайки на Израел да „прекрати незабавно военната си офанзива в Рафа“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Съдът подкрепи южноафриканско искане от миналата седмица, което обвинява Израел в ескалация на това, което определя като геноцид.

Председателстващият съдия Науаф Салам заяви, че ситуацията в Газа се е влошила от последната заповед на съда към Израел за подобряване на условията.

Израел категорично отрече обвиненията и сигнализира, че ще игнорира нареждането да прекрати операцията си.

Науаф Салам обяви, че „Израел трябва незабавно да прекрати военната си офанзива и всякакви други действия в губернаторството на Рафа“, които могат да доведат до „физическото унищожение“ на палестинците – позовавайки се на определението за геноцид според международното право.

Освен това Израел трябва да осигури безпрепятствен достъп на ООН до Газа за разследване на обвиненията в геноцид и да позволи „неограничено предоставяне“ на основни услуги и хуманитарна помощ.

Израел отхвърли решението, заявявайки, че военната офанзива в Газа е съобразена с международното право.

Министърът на националната сигурност Цачи Ханегби и военният министър Бени Ганц заявиха, че Израел ще продължи офанзивата си „където и когато е необходимо, включително в Рафа“.

Посланикът на Палестина в ООН Рияд Мансур приветства решението и призова Израел да го спази. Хуманитарни организации и ООН твърдят, че недостатъчно помощ достига до хората в Газа, които са на прага на глад.

Съдия Салам добави, че съдът е дълбоко обезпокоен от това, че израелски заложници все още се държат от Хамас и други въоръжени групировки, и призова за тяхното „незабавно и безусловно освобождаване“.

Решението е част от дело, заведено от Южна Африка в Международния съд през декември, обвиняващо Израел в геноцид в Газа. Делото е в ход.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!