Пазач обгрижва гарваните в замъка Тауър, за да не избягат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

/ iStock/Getty Images
Крис Скайф изпълнява една от най-отговорните служби във Великобритания – той отговаря за гарваните в лондонския замък Тауър, съобщи АФП.

Според легендата, ако гарваните напуснат Тауър, кралството ще рухне и ще настъпи хаос. По време на карантината, наложена срещу разпространението на новия коронавирус, Скайф трябва да намери нови начини да забавлява птиците, които без посетителите в Тауър нямат с какво да се развличат и от кого да крадат храна, което поражда опасения, че ще опитат да потърсят храна другаде и ще напуснат замъка.

Осем гарвана живеят в клетки в историческата крепост на северния бряг на река Темза в Лондон, където се пазят кралските скъпоценности. Птиците са с имена Мерлина, Попи, Ерин, Джубилий, Роки, Харис, Грип и Джорджи.

По силата на указ на крал Чарлз Втори от 1630 г. по всяко време в Тауър трябва да живеят шест гарвана. Крис Скайф, който отговаря за птиците вече четиринадесет години, се грижи да има поне още два “за всеки случай”. За да не могат да летят твърде надалеч, крилете им са леко подрязани.

Тази пролет, след обявяването на карантината заради новия коронавирус, Тауър затвори за посетители. Щатът на Скайф бил съкратен, но той продължава да идва в замъка и да се грижи за птиците от време навреме. Тримата му асистенти се грижат за гарваните в негово отсъствие.

“Птиците не виждат почти никого през това време и започнах да забелязвам промени в поведението им”, казва Скайф. Затова той слага различни играчки в клетките им, за да ги “стимулира” – балони, стълбички, дори огледала. Скайф ,облечен в червено-черната униформа на пазачите на замъка, храни птиците с коктейл от птиче и мише месо.

“Мерлина е най-добрата”, казва Скайф с усмивка. Той често публикува нейни снимки и видеозаписи в инстаграм акаунта си (@ ravenlogy1) и в Туитър (@ ravenmaster1), където има над 120 000 последователи.

След като нахрани птиците, пазачът им отваря клетките, които са на южната морава на замъка и им дава възможност да разперят криле.

Тауър започна да приема посетители на 10 юли, но заради пандемията броят им е значително по-малък от обичайното. Според организацията “Хисторик роял паласис”, която управлява замъка, за седмица през октомври Тауър е посетен от 6000 души, което е десет пъти по-малко в сравнение със същия период през миналата година.

Според Скайф гарваните не са правили опит да напуснат пределите на замъка, но са се възползвали от свободата на движение по време на пандемията да разучат непосещавани кътчета на крепостта.

За да не се изкушат да избягат, той е подрязал крилата им още малко и ги държи затворени в клетките по-дълго, за да е убеден, че са се нахранили добре – без посетителите, кошчетата за боклук, които привличат птиците, са празни.

Мъжът признава, че съжалява за крайните мерки, които е предприел. Но откакто Тауър приема отново посетители, нашите птици се върнаха към обичайния си живот и се чувстват добре, уверява той.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!