Паундът достигна най-високите си стойности от 2017 г. след победата на Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
142

Инвеститорите вече очакват една спокойна Коледа след година, изпълнена с политически рискове заради Brexit

Стойността на паунда се повиши, след като Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Tова засили надеждите, че прекратяването на безизходицата около Brexit ще отключи блокираните инвестиционни потоци, предава Bloomberg.

Паундът осъществи най-голямото си повишение в стойността спрямо долара от април 2017 г. и достигна най-високото си ниво спрямо еврото от референдума за Brexit през 2016 г. Към 11:25 ч българско време паундът се търгува за 1,3367 долара и 1,1971 евро.
Решителната победа на Консервативната партия позволява на Джонсън да прокара своята сделка за Brexit в парламента и да започне преговори за търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС). Това може също така да прекрати блокирането на парламента, което доведе до задържане на инвестициr и допринесе за икономическото забавяне на страната.

„За мен това сигнализира, че най-голямото безпокойство в Европа е зад гърба ни“, споделя Джак Макинтайър, мениджър в Brandywine Global Investment Management във Филаделфия. „Резултатите отнемат един от основните рискове за борсите и въпреки че все още има проблеми с търговията между САЩ и Китай, изборите във Великобритания бяха едно от най-големите притеснения“, добавя той.

Оптимизмът от новината се пренесе върху други активи, като еврото отбеляза най-силното си представяне спрямо долара за последните четири месеца. Доходността по 10-годишните германски държавни облигации скочи с пет базисни пункта на откриването на борсовата сесия във Франкфурт, достигайки най-високата си стойност от юли насам.
Инвеститорите са доволни от перспективата консервативното правителство да осигури подкрепа относно споразумението за Brexit, като Джонсън вече обеща неговите депутати да подкрепят сделката. Трейдърите бяха скептични към плановете на лейбъристите на Джеръми Корбин за „основен ремонт“ на икономиката чрез увеличаване на разходите и национализиране на ключови индустрии. Корбин заяви, че ще се оттегли като лидер на Лейбъристката партия по време на изказване след вота.

Инвеститорите вече очакват една спокойна Коледа след година, изпълнена с политически рискове. Измерителят за волатилността на паунда през следващите шест месеца е спаднал до най-ниското си ниво от януари 2018 г., тъй като борсовите играчи предвиждат кратка почивка преди преговорите за окончателни търговски отношения с ЕС да започнат отново.

Въпреки че консервативното мнозинство се счита за най-благоприятния за пазара резултат, не всички анализатори очакват това да доведе до устойчиво рали на британската валута. Търговските преговори могат да се окажат дори по-сложни от процеса по договаряне на сделката за излизане на Великобритания от блока.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!